Zonneboiler energieadvies

De Nederlandse overheid is bezig met het dichtdraaien van de gaskraan. Nederland moet van het aardgas af en de inwoners zullen een alternatief moeten zoeken hiervoor. Een goed alternatief voor aardgas is de zon. Dit kon al bij stroom maar je kan de zon ook gebruiken om je water mee te verwarmen. We keken voor je naar een manier die hier veel voor wordt gebruikt: de zonneboiler. Een zonneboiler is een keuze die veel wordt gemaakt als alternatief voor verwarming via gas. We keken naar de zaken waar je op let bij de aanschaf van een zonneboiler.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler heeft behoorlijk wat voordelen voor jou, zeker wanneer je net een nieuwe cv installatie hebt gekocht terwijl je eigenlijk van het aardgas af moet. Een van de grote voordelen is wel dat je geen nieuwe cv installatie meer hoeft te plaatsen in je huis. Had je net een energievriendelijke installatie gekocht dan kan je deze gewoon aanhouden. Is jouw installatie nog lang niet aan vervanging toe dan hoef je niet gedwongen een nieuwe te kopen. Een zonneboiler sluit je namelijk gewoon aan op jouw bestaande cv installatie. Dat wil zeggen dat je geen aardgas meer gebruikt maar zon. Een prima alternatief waardoor je geen dure extra apparatuur nodig hebt terwijl je onafhankelijk van het gasnet wordt.

Weet wat je ongeveer betaalt

We keken voor je naar wat prijzen van zonneboilers. Daarbij valt op dat er meerdere categorieën zijn. Weet vooraf wat je nodig hebt om te zien wat je moet aanschaffen.


Wat voor zonneboiler koop jeHoeveel m3 aardgas bespaar je per jaarWat is de prijs bij benadering
Een zonneboiler met 1 zonnecollector, model 100 liter100 m3 aardgas2250 euro
Een zonneboiler met 2 zonnecollectoren, model 100 liter135 m3 aardgas3015 euro
Een zonneboiler met 2 zonnecollectoren, model 200 liter185 m3 aardgas3515 euro
Een zonneboiler met 3 zonnecollectoren, model 300 liter285 m3 aardgas5015 euro

Jouw verbruik bepaalt het model zonneboiler

Welk model zonneboiler je nodig hebt wordt bepaald door jouw verbruik. Daarvoor kijk je naar het aantal mensen bij jou thuis. Het gaat om de afmeting van het vat wat nodig is om het warme water in op te slaan. Moeten er meerdere mensen tegelijkertijd douchen dan is er meer warm water nodig. Ben je maar alleen en daarmee een kleine verbruiker dan heb je veel minder warm water nodig en kan je het dus af met een kleinere zonneboiler. Kijk dus vooraf goed hoeveel warm water je nodig gaat hebben voor je een zonneboiler aanschaft. Een installatie met 3 collectoren is goed voor een groot gezin vanaf 5 personen terwijl de installatie met 2 collectoren geschikt is voor een gezin van 3 tot 5 personen.

Als je ook zonnepanelen wil hebben

De reden waarom mensen vaak kiezen om een alternatief voor de zonneboiler te kopen is wel dat ze ook zonnepanelen willen hebben. De achterliggende gedachte is dan dat je geen twee zaken tegelijk op je dak kan leggen tenzij je een groot dak hebt. Feit is dat dit niet het geval hoeft te zijn. Zonnepanelen kunnen ook worden gecombineerd met zonnecollectoren. Je kiest dan voor een installatie die de beide functies in één combineert. Dus je hebt zonnecollectoren en zonnepanelen in één. Deze installatie kost uiteraard flink wat meer maar je bent dan in één keer onafhankelijk van het energiebedrijf. Je verdient de installatie dus in een paar jaar weer helemaal terug. Goed nieuws voor een ieder die wil besparen zonder concessies te hoeven doen.

Pas je verwarming aan

Schaf je een zonneboiler aan dan moet je er wel aan denken dat je het water op een minder hoge temperatuur krijgt dan bij een standaard boiler. Bij douchen is dit geen heel groot probleem – daarbij is water niet zo heel erg heet – maar bij verwarming wordt wel vaak gebruik gemaakt van behoorlijk warm water. Daarom is het van het grootste belang dat je de verwarming aanpast wanneer je kiest voor een zonneboiler. Dat doe je onder andere door radiatoren aan te schaffen die met water op minder hoge temperatuur kunnen werken. Door de vormgeving en de leidingen er naartoe kan jij goed met water van een minder hoge temperatuur jouw huis verwarmen. Je krijgt dan een nieuwere en mooiere soort radiatoren in je huis. Wil je echter ruimte over houden in jouw huis dan kies je ervoor om een vloerverwarming aan te schaffen. Vloerverwarming is een systeem waarbij je vanuit de vloer warmte krijgt. Een vloerverwarming heeft als groot voordeel dat de temperatuur een stuk lager is dan bij een gewoon systeem met radiatoren. Je hebt dus geen verwarming meer in je huiskamer die ruimte in neemt. Je krijgt meer ruimte en je woning is aangenaam verwarmd. Schaf je een zonneboiler aan en wil je gelijk je huis een opknapbeurt geven dan is een vloerverwarming het systeem bij uitstek.

Een zonneboiler met subsidie

De Nederlandse overheid geeft subsidie op de aanschaf van een zonneboiler. Deze aanvraag kan je indienen via de website van de rijksoverheid. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type zonneboiler en van het vermogen daarvan. De subsidie is aanzienlijk waardoor je een belangrijk deel van jouw investering gelijk weer terug verdient. Houd er rekening mee dat de overheid hier jaarlijks een potje voor apart zet. Wees niet te laat met het aanschaffen van jouw zonneboiler. Het laatste wat je zou willen is dat jouw kans op deze subsidie aan je neus voorbij gaat. Er zijn ook installateurs die deze subsidie voor jou aanvragen, je betaalt er een kleine vergoeding voor maar de hoogte van het subsidiebedrag is alsnog de moeite waard.

Ga niet zelf prutsen

Een zonneboiler installeren mag dan op het eerste oog niet zo lastig lijken, er komt een hoop technische kennis bij kijken. Dat is dan ook gelijk de reden waarom je deze klus altijd aan een professional overlaat. Vergelijk eerst hun tarieven voor je iemand inhuurt. Zo is de opbrengst maximaal en haal jij de meeste warmte uit de zon.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.