Slimme thermostaat

Woningen zijn altijd ingericht met een combi ketel en een thermostaat. Deze thermostaat geeft aan wanneer het te koud is in je huis. Op dat moment wordt er een seintje afgegeven naar de combi ketel waarbij de radiatoren gaan opwarmen. De thermostaat is dan ook een onmisbaar onderdeel van jouw centrale verwarming. Toch zijn er zaken aan de ouderwetse thermostaat die beter konden. Daarom is er nu een slimme thermostaat. Hoe die werkt zullen we je uitleggen.

De programmeerbare thermostaat

De slimme thermostaat is er in meerdere varianten. De eerste variant is de thermostaat met een klok erin verwerkt. Daarop geef jij aan van hoe laat tot hoe laat je een bepaalde temperatuur in je huis wil hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval doordat je op een aantal vaste momenten in de huiskamer bent. Het kan ook zijn dat je op bepaalde momenten juist niet thuis bent waardoor de kachel ook niet aan hoeft te staan. Dit is een thermostaat die niet zelfdenkend is. Een handig apparaat, maar niet echt slim. Jij programmeert vooraf de thermostaat en dat doe je bij voorkeur waarbij je onderscheid kan maken tussen weekdagen en weekenden. Denk er wel aan dat in de vakantie de stand van je thermostaat dan vaak niet klopt. Ben je niet thuis, of juist wel, dan is de kans groot dat jouw thermostaat op de verkeerde stand staat . Het is dan ook verstandiger om te kiezen voor een andere soort thermostaat wanneer je er zeker van wil zijn dat jouw huis altijd comfortabel voelt.

De slimme thermostaat als nest

De nest thermostaat is een soort thermostaat die anders werkt dan de programmeerbare thermostaat. In feite gaat het hier om een thermostaat die detecteert of er mensen in huis zijn en die daarop de behoefte aan warmte afstemt. Is er niemand thuis dan wordt de kachel automatisch tot een bepaalde stand terug gedraaid. Komt er iemand thuis dan wordt er gekeken naar de ruimte die gebruikt wordt en daar wordt de kachel aangezet. Een nest thermostaat houdt dus rekening met mensen in de studeerkamer, slaapkamers, op de zolder maar ook absoluut in de woonkamer en in de keuken. Een dergelijke thermostaat kan per zone in jouw huis de warmte goed houden waardoor je niet teveel verstookt terwijl je niet inlevert op woongenot. De slimme thermostaat is dan ook gemaakt voor jouw gemak. Deze thermostaat kan je bij je energieleverancier kopen maar je kan er ook voor kiezen om er zelf een aan te schaffen. Dat kost je dan ongeveer 200 euro en de prijs kan oplopen afhankelijk van het aantal extra zones wat je wil toevoegen aan je huiskamer. Het gaat hier om een behoorlijk investering maar deze verdien je terug doordat je veel minder aardgas gaat verbruiken.

Een thermostaat op afstand te bedienen

De slimme thermostaat die we zojuist benoemden klinkt als state of the art maar is in feite al weer achterhaald. Dat komt doordat steeds meer mensen gebruik maken van domotica in hun huis. Dit systeem, beter bekend onder namen als Google Home of Alexa, kan bestaan uit behoorlijk wat onderdelen. Feit is dat je vanaf je mobiele telefoon ervoor kan zorgen dat jouw verwarming aan staat wanneer je thuis komt en uit gaat wanneer je weg gaat. Domotica heeft te maken met een programmeerbare thermostaat die je op afstand kan bedienen. Zo heb je nooit te maken met nodeloos stookgedrag terwijl je behoorlijk bespaart. Dit soort systemen maak je met een set radiator knoppen die op afstand kunnen worden bediend. Je betaalt 350 euro en daarvoor krijg je een slimme thermostaat pakket met 5 radiatorknoppen. Op die manier is jouw huis op afstand te verwarmen, iets wat je ook gedurende je vakantie kunt doen. Zo weet je zeker dat je bespaart. De kosten van deze investering verdien je in ongeveer 3 a 5 jaar weer terug, het is dus de moeite waard.

Besparen met een andere manier van verwarmen

Je huis verwarmen kan ook op een andere manier waardoor je minder stookkosten hoeft te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door het systeem waarmee jij je huis verwarmt te veranderen. Je kan ervoor kiezen om vloerverwarming te laten aanleggen in je huis. Een vloerverwarming kan via een systeem met buizen die in de grond worden aangelegd waar warm water doorheen stroomt. Het kan ook via een aantal krimpmatten of infrarood folie. Houd er rekening mee dat deze verwarming een stuk goedkoper is in de werking. Doordat het gaat om warmte die vanuit de vloer wordt aangeleverd hoeft de vloerverwarming met een minder hoge temperatuur te werken. De kosten van het verwarmen van je huis zullen daardoor behoorlijk dalen. Dit is vooral het geval bij vloerverwarming die je aansluit op de radiatorleidingen die aanwezig zijn. Een vloerverwarming die op deze manier werkt hoef je niet te programmeren. Het afkoelen en opwarmen duurt een poos waardoor je beter af bent wanneer je de vloerverwarming op een bepaalde stand laat staan gedurende de nacht. Door de lagere temperatuur vallen de kosten sowieso mee. Een vloerverwarming is dan ook een voorbeeld van een uitgave die zichzelf terug verdient.

Besparen door andere radiatoren

Ga je jouw huis verwarmen door gebruik van een warmtepomp dan moet je er rekening mee houden dat je veel minder warm water gaat gebruiken bij het verwarmen van je huis. Zouden de oude radiatoren blijven hangen dan zal dit systeem maar half zo goed werken waardoor je in een relatief koud huis woont. Het is dan ook verstandiger om te kiezen voor radiatoren die met minder warm water werken. Dit model oogt moderner waardoor je gelijk je huis een opknapbeurt geeft. Verder woon je in een comfortabel warm huis waarbij de beschikbare warmte optimaal wordt gebruikt.

Ga niet teveel betalen

De bovengenoemde zaken zijn een investering die je terug verdient. Door jouw investering niet te hoog te maken verdien je deze sneller terug. Let er dan ook goed op dat je eerst aanbiedingen vergelijkt voor je tot aanschaf overgaat.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.