Vervang je lampen en bespaar aanmerkelijk

De gloeilamp heeft in ons land zijn langste tijd gehad. De laatste exemplaren zitten nog in een armatuur maar de meeste zijn allang vervangen door andere vormen van verlichting. Dat is niet zonder reden, want een gloeilamp is een kostenpost. Je oude lampen vervangen levert meer op dan je denkt, we keken voor je naar zaken waar je op let wanneer je nieuwe verlichting gaat kopen.

Waarom mensen nog steeds gloeilampen willen kopen

De gloeilamp is iets waar we vanaf moeten. Ze mogen al sinds een paar jaar niet meer worden geproduceerd en inmiddels mogen ze ook niet meer worden verkocht. Toch zijn er mensen die nog steeds langs een omweg aan gloeilampen proberen te komen. Daar hebben ze zo hun redenen voor. Een veel gehoord argument is dat men het licht van een gloeilamp veel gezelliger vindt dan van led verlichting. Het is echter goed om te weten dat ook led verlichting tegenwoordig gezellig kan zijn. Gloeilampen konden worden gedimd wat voor gezelligheid zorgde. Door te kijken op de verpakking van de led verlichting zie je of de verlichting van jouw keuze ook dimbaar is. Verder kan je zien of de kleur past bij jouw huis. Je hebt koud wit licht met een blauwtoon erin, warm wit licht met meer een oranje of geel toon erin maar ook gekleurd licht wat je in allerlei kleuren kan instellen. Dit, gecombineerd met het dimmen van licht, maakt led licht tot heel sfeervolle verlichting. Om de prijs hoef je geen gloeilampen meer te kopen. Doordat ze in steeds mindere mate beschikbaar zijn worden ze steeds duurder. Gloeilampen zijn dan ook allang niet meer nodig om sfeer te creëren in je huis. Ben je nog niet overtuigd, dan zal het volgende stukje je wel over de schreef halen.

Gloeilampen zijn veel te duur

Het is goed om na te lopen hoeveel gloeilampen je nog in je huis hebt hangen. Er is namelijk berekend hoeveel je per jaar betaalt per gloeilamp die je gebruikt. Bij regelmatig gebruik van een gloeilamp kost dit 5 euro per jaar. Dat lijkt niet veel tot je bedenkt dat je er misschien nog 8 a 10 in gebruik hebt in je huis. Die 40 a 50 euro kan je beter besteden aan andere zaken die wel leuk zijn in je huis. Een LED lamp verbruikt veel minder energie terwijl deze in veel gevallen ook gewoon gedimd kan worden. Deze verlichting kost ongeveer 50 cent per lamp per jaar aan energie. Een aantal LED lampen kopen is dus iets wat je in een paar jaar hebt terugverdiend. Omdat LED lampen tot 50.000 branduren hebben heb je er lang plezier van. Je bespaart dus behoorlijk door ook die laatste gloeilampen uit de fitting te draaien en ze te vervangen door LED lampen.

Tuinverlichting besparen

Je tuin is een plek die je graag in de avond in het licht zet. Dat doe je uiteraard voor de sfeer maar ook voor een deel voor de veiligheid. Tuinverlichting kan je op meerdere manieren aanleggen. Je kan kiezen voor de vaste verlichting die je gedraad aanlegt. Deze verlichting is degelijk maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. 1 verkeerde beweging met een schep of hark in de buurt en de kabels kunnen doorgesneden raken. Daarnaast is het kostbaar. Je betaalt immers ook voor de stroom van je tuinverlichting. Het is dan ook een stuk goedkoper om te besparen op je tuinverlichting. Dat kan op meerdere manieren. Kies je toch voor gedrade verlichting, ga dan voor LED spots die je in je tuin plaatst. Door te markeren waar de bedrading loopt zal je deze niet snel kapot maken. Een betere manier is echter door te kiezen voor solar verlichting in je tuin. Deze verlichting werkt met een zonnecel. Op die manier bespaar je aanmerkelijk op je energiekosten. De verlichting heeft ook een nadeel. Op een dag waarop de zon nauwelijks heeft geschenen zal je in de avond ook niet veel licht in je tuin hebben. Goed om over na te denken.

Wanneer in één keer vervangen te duur is

In één keer al je gloeilampen vervangen door Led verlichting kan een dure aangelegenheid zijn. Je betaalt immers tot wel een tientje per lamp die je wil gaan vervangen. Kies er in dat geval voor om de gloeilampen die je het meeste gebruikt in je huis nu te vervangen. Gloeilampen in de meterkast, de kelder, in je schuur et cetera die je veel minder gebruikt kan je in een later stadium vervangen. Door gefaseerd je gloeilampen te vervangen kost het minder. Houd er rekening mee dat je stroomrekening door het gebruiken van gloeilampen nodeloos hoog blijft. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat doe je met spaarlampen

We hadden het nu over de kosten van gloeilampen en de reden waarom je deze het beste zo snel mogelijk vervangt. We hadden het nog niet over spaarlampen. Dit zijn lampen die een hoog vermogen leveren terwijl ze minder stroom verbruiken dan een gloeilamp. Dat is het goede nieuws maar het slechte nieuws is dat ze nog altijd meer stroom per jaar verbruiken dan een LED lamp. Spaarlampen hebben daarnaast als nadeel dat ze eerst moeten voorgloeien voor ze het volop doen. Ze bezorgen een hoge frequentie geluid waar mensen gevoelig voor kunnen zijn en in feite zijn het elektrische apparaten. Je doet er dus goed aan om deze spaarlampen ook te vervangen door een LED lamp. Kies voor verlichting die je kan dimmen en kijk voor een model LED lamp wat bij jou past. Denk er wel aan dat je het juiste armatuur kiest. Spaarlampen horen te worden ingeleverd bij de bouwmarkt in de groene bak bij de oude elektrische apparaten. Zo worden ze goed gerecycled.

De vergeten gloeilampen

Naast deze verlichting is er nog een vergeten groep gloeilampen. Deze gebruik je eens per jaar, met kerstmis. Veel mensen hebben nog een snoer ‘nostalgische’ kerstlampen met een aantal gloeilampen erin. Deze verlichting is mooi maar erg duur in het verbruik. Door te kiezen voor kerstverlichting met LED lampjes wordt de decembermaand een stuk minder kostbaar.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.