Huizen die voor 1976 zijn gebouwd zijn niet altijd voorzien van vloerisolatie. Dat heeft tot gevolg dat je woont in een sfeervol huis maar dat je iedere winter weer koude voeten hebt. Kou trekt omhoog je huis in en veel woningen zijn gebouwd met de fundering bij het grondwaterpeil. Dat grondwater trekt omhoog naar jouw kruipruimte toe. Vanuit de kruipruimte ontstaat een probleem waardoor het in huis koud aanvoelt. Vloerisolatie en kruipruimte isolatie lossen dit probleem voor je op.
Last van optrekkend vocht
Vocht in je huis heeft de neiging om omhoog te trekken door je huis heen. Het trekt door de muren omhoog en vanuit de muren trekt het door je plafond en vloeren heen. Zo krijg je bij een niet geïsoleerd huis een zwammig huis wat schimmelig ruikt. Heb je regelmatig schimmel in de hoeken van de kamer of je betonnen vloer zitten dan weet je nu wat de reden is. Vocht in je muren en vloeren zorgt voor kou. Dat komt door de schimmel. Je kan stoken wat je wil maar het vochtprobleem wordt er niet minder groot om. Sterker nog, ondanks goed stoken blijft jouw huis koud en kil. Dit vocht kan je voorkomen op meerdere manieren en die zullen we nu voor je omschrijven.
Kruipruimte isolatie: pak het probleem bij de bodem aan
De kruipruimte in je huis is een holle ruimte. Deze was ooit gemaakt om leidingen weg te werken onder de vloer en daarnaast was de gedachte dat door stilstaande lucht onder je huis een isolerende werking ontstaat. Dit blijkt echter door vocht wat in je kruipruimte komt te staan een behoorlijk stuk tegen te vallen. Denk er dan ook aan dat een isolerende laag in de kruipruimte voor een behoorlijke verbetering van je woongenot kan zorgen. Warme voeten in de wintermaanden, wie wil dat nu niet. Kruipruimte isolatie kan op meerdere manieren. We omschrijven ze in onderstaand stukje.
Een ondiepe kruipruimte isoleren
Een ondiepe kruipruimte, dus een kruipruimte tot ongeveer 35 centimeter kan je isoleren door deze helemaal te vullen met isolerend materiaal. Daarbij mag je denken aan eps parels of piepschuim schelpen. Dit materiaal bestaat voor het grootste gedeelte uit lucht en daardoor creëert het een effect van stilstaande lucht onder je huis. Deze materialen zijn niet duur en ze worden door een isolatiebedrijf onder je vloer in de kruipruimte gespoten met een soort blaasapparaat. Een dergelijke vorm van isolatie is betaalbaar en zolang je er een officieel isolatiebedrijf voor inschakelt geeft het nauwelijks rommel. Nadeel is wel dat je daarna niet meer in je kruipruimte kan komen om leidingen onder de grond weg te werken.
Een diepe kruipruimte isoleren
Een diepe kruipruimte, dus een ruimte waarin je kan manoeuvreren, isoleren is een oplossing die handiger is wanneer je ooit nog eens voor werkzaamheden in je kruipruimte wil zijn. Er wordt in dat geval bijvoorbeeld gekozen voor een folie die langs de bodem en de wanden van je kruipruimte wordt gespannen. Deze folie heeft een damp werende en isolerende werking. Het voorkomt dat vocht je kruipruimte in kan trekken en daardoor ontstaat er een warme schil aan de binnenkant van je kruipruimte. Het isolatiemateriaal kan helemaal rondom worden aangebracht waardoor je naast kruipruimte isolatie ook gelijk vloerisolatie krijgt. Voordeel van deze methode is dat je nog een keer in je kruipruimte kan werken. Een nadeel is dat je het moet laten uitvoeren door een isolatiebedrijf. Het lijkt gemakkelijk om zelf je kruipruimte in te duiken maar het is niet comfortabel en de kans dat je koudebruggen krijgt is groot.
Een vloer isoleren van bovenaf
Laat je een nieuwe vloer leggen, dan kan je er voor kiezen om gelijk je vloer te isoleren. Zo voorkom je dat kou vanuit jouw kruipruimte omhoog trekt. Dat kan je doen door een isolerende ondervloer te kiezen bij jouw nieuwe vloerbekleding. Een isolerende ondervloer kan bestaan uit isolatieplaten die je aaneengesloten of met een naad en groef legt onder je vloer. Het kan ook een vloer zijn die bestaat uit een isolerende folie die je onder je vloerbekleding neerlegt. Dit is een methode die vaak wordt gekozen wanneer mensen een andere vloer in hun huis gaan leggen. Door te kiezen voor een isolerende ondervloer krijg je minder loopgeluiden en een warmere vloer. Een prachtige manier om je woongenot te verhogen dus. Een nadeel van deze methode kan zijn dat je vloer wat hoger komt te liggen doordat de isolerende ondervloer net wat dikker is dan standaard ondervloer. Je kan ook kijken voor isolerende folie. Dit is dunner dan een ondervloer in de vorm van platen.
Pas op voor koudebruggen
Vloerisolatie kan je op meer manieren aanbrengen. Je moet altijd oppassen voor koudebruggen. Dit is een effect wat je krijgt wanneer er naden in het materiaal zitten die niet zijn afgewerkt. Er kan alsnog kou omhoog trekken door jouw vloer heen op die plekken waardoor je onaangenaam koude zones krijgt in je huis. Door te kiezen voor een professioneel bedrijf krijg je een vloer die goed geïsoleerd is zonder koudebruggen. Men zal met pur schuim de naden van isolatiemateriaal onder de vloer afwerken. Materiaal boven de vloer wordt vaak met een extra isolatietape afgewerkt.
De prijs van vloerisolatie
We ontvingen meerdere prijsopgaven voor vloerisolatie die we weergeven in onderstaand schema.
Welke vorm van isolatie | Waar hangt de prijs van af | Prijs per vierkante meter |
Eps parels of piepschuim schelpen | Dikte van de laag | Vanaf 8,95 euro |
Folie in de kruipruimte | Aantal vierkante meters (meer vierkante meters is relatief goedkoper) | Vanaf 19,95 euro |
Ondervloer isolerend | Prijs is exclusief bovenvloer | Vanaf 12,95 euro |
Ga niet teveel betalen
Isolatie kan een behoorlijke uitgave zijn. Denk er wel aan dat je een investering doet: je verdient de uitgave dus weer terug. Door eerst prijzen te vergelijken kan je behoorlijk besparen voor je een isolatie bedrijf in de arm neemt.