Bespaar op de kosten van je verwarming

De hoogte van jouw energierekening wordt voor een zeer groot gedeelte bepaald door de temperaturen in de winter. Winters die echt koude periodes kennen zijn een aanslag op je huishoudgeld. Dit komt vooral doordat de verwarming in je huis overuren moet draaien in de wintermaanden. De verwarming verbruikt in de meeste gevallen aardgas en dit is een kostbaar materiaal. Gelukkig kan je goed besparen op de kosten van je verwarming. We zullen ze voor je toelichten zodat jij er je voordeel mee kan doen.

Stook veiliger en zuiniger door onderhoud

Het eerste advies is iets waar je eigenlijk nauwelijks aanschaffen voor zal hoeven te doen. Het is iets wat bij de meeste mensen vanzelf gebeurt maar in een aantal gevallen nog niet. We hebben het over het onderhoud van de cv installatie. Een cv ketel die nooit wordt onderhouden zal teveel aardgas verbruiken om jouw huis warm te houden. Een cv ketel wordt ieder jaar of om het jaar bijgesteld waardoor deze zo zuinig mogelijk met aardgas omgaat. Daarnaast gebeurt het met een cv installatie op aardgas heel gemakkelijk dat er teveel aardgas vrijkomt bij het verbranden. Aardgas wat niet volledig wordt verbrand zal in de vorm van koolmonoxide in de lucht vrijkomen. Dit komt bekend voor in de vorm van een koolmonoxide vergiftiging. Geef jij dus om jouw gezondheid en die van je huisgenoten dan laat je de cv installatie regelmatig onderhouden. Een onderhoudscontract kost gemiddeld 80 a 100 euro per jaar. Dit is afhankelijk van de frequentie waarmee men langs komt en de mate waarin je tegelijk kan profiteren van hulp wanneer je ketel er mee op is gehouden tijdens de wintermaanden. Je investeert dus voor een stukje in de besparing op je gasverbruik.

Verander de manier van verwarmen

Veel woningen worden nog op een zeer onvoordelige manier gestookt. De ouderwetse manier met een combiketel en radiatoren zorgt ervoor dat er een hoop aardgas wordt gebruikt terwijl huizen er nauwelijks warm door aanvoelen. Door te verwarmen met een manier zonder radiatoren valt er behoorlijk wat winst te boeken. Dat doe je door vloerverwarming aan te schaffen voor de verwarming van je huis. Een vloerverwarming is een systeem wat – de naam zegt het al – in de vloer zit. Je gebruikt geen radiatoren meer. Een nadeel van radiatoren is namelijk dat de meeste warmte omhoog trekt zonder dat jij ervan hebt kunnen profiteren. Warmte trekt omhoog en komt via je voeten je lichaam binnen. Dat is dan ook gelijk de reden waarom vloerverwarming een heel aantrekkelijke manier is om je huis te verwarmen wanneer je wil gaan besparen op je stookkosten. Vloerverwarming is er in een ‘natte’ en een ‘droge’ vorm. Een natte vloerverwarming wil zeggen dat er warmte in je vloer komt via buizen die in de vloer zijn geplaatst. Deze buizen worden aangesloten op jouw cv installatie en ze nemen de plaats van één of meerdere radiatoren in. Je ziet ze niet maar je merkt wel degelijk dat de vloerverwarming een aangename warmte afgeeft. De droge vorm is vooral geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer of de slaapkamer waar je kortstondig een warme vloer wil hebben. Een vloerverwarming zet je op een lagere stand dan een verwarming met radiatoren. Daarnaast hoeft deze niet kouder te worden gezet in de nacht en te worden opgewarmd in de ochtend. De verwarming reageert namelijk relatief vertraagd. Daarnaast zal het zo zijn dat de temperatuur doorgaans rond de 18 graden ligt. Niet te vergelijken met wat je gewoonlijk verstookt in de wintermaanden. Dit voelt ook op een koude dag aangenaam aan je voeten. Een vloerverwarming aanleggen heeft een prijskaartje. Dit ligt tussen de 35 en 50 euro per vierkante meter.

Gebruik de zon voor je warme water en verwarming

Gas is een product waar we van af worden gesloten. Het gaat er tegenwoordig om dat je zonder aardgas warmwater opwekt en daarnaast ook verwarming voor je huis hebt. Een manier om dit te doen is met de zonneboiler. Een zonneboiler is een product wat wordt aangesloten op je bestaande cv installatie. Het is bij een zonneboiler van groot belang dat de zonnecollectoren in je dak goed worden geïnstalleerd. Ze moeten goed worden gericht om zoveel mogelijk warmte te kunnen opwekken. Zonnecollectoren zitten tegenwoordig soms ook geïntegreerd in zonnepanelen. Op die manier krijg jij energie en warmte van de zon. Dit is een methode om onafhankelijk te worden van het energiebedrijf. Een zonneboiler is er in meerdere uitvoeringen. Denk eraan dat je die uitvoering kiest die de juiste hoeveelheid water tegelijk verwarmt in de boiler. Een kleine boiler met een afmeting van 100 liter is geschikt voor een huishouden van 2 tot 3 personen terwijl een grote boiler met een afmeting van 300 liter geschikt is voor een huishouden vanaf 4 a 5 personen. Een zonneboiler zal inclusief de installatie vanaf 4500 euro kosten. Dit is een bedrag wat je terugverdient doordat jouw gasverbruik drastisch afneemt.

Een slimme thermostaat om mee te besparen

De reden waarom veel mensen teveel aardgas verstoken in de wintermaanden is omdat men vergeet om de thermostaat omlaag te zetten. Een thermostaat kan omlaag wanneer je naar bed gaat of wanneer er niemand thuis is. Een slimme thermostaat is dan ook de perfecte manier om te besparen. Er is een niet zo slimme thermostaat die je vooraf instelt waardoor deze automatisch je verwarming koeler zet wanneer iedereen naar school en werk is en wanneer je slaapt. Dit is een thermostaat die je in de vakantie moet bijstellen wanneer er overdag niemand thuis is of wanneer je juist veel meer thuis bent. Een echt slimme thermostaat houdt bij wanneer er mensen in huis zijn. Dit apparaat zal automatisch de verwarming koeler zetten wanneer er niemand in een kamer is. Daarnaast is een dergelijke thermostaat op afstand te bedienen in veel gevallen. Daardoor kan je op afstand je huis koelen of verwarmen. Een slimme thermostaat koop je vanaf 300 euro. Sommige energieleveranciers geven deze cadeau bij een nieuw contract.


Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.