Isolatieglas

Nederlandse huishoudens geven behoorlijk wat geld uit om het binnenshuis warm te krijgen. Toch lukt dit niet altijd. ‘Het lijkt wel alsof de warmte naar buiten verdwijnt’ wordt er dan verzucht en in veel gevallen is dit ook daadwerkelijk zo. Een woning die voorzien is van enkel glas of een van de eerste generaties dubbel glas kan behoorlijk koud aanvoelen. We keken naar de voordelen van isolatieglas. Of je zomaar in ieder kozijn isolatieglas kan plaatsen bespreken we ook.

De prijs van isolatieglas in een huis

Isolatieglas laten plaatsen in je huis is iets waar een prijskaartje bij hoort. We keken naar de prijzen van isolatieglas. We ontvingen van glaszetters een aantal prijsopgaven die we voor je in onderstaande tabel hebben samengevat.


Wat voor soort huisHoeveel vierkante meters glas bij benaderingPrijs vanaf
Eengezins huis202550 euro
Appartement151555 euro
Twee onder een kap huis354050 euro
Hoek huis303050 euro
Vrijstaand huis506550 euro



Wat is isolatieglas

Isolatieglas is een andere naam voor de nieuwste soort dubbelglas die momenteel als bouwnorm in huizen wordt geplaatst. Glas wordt aangeduid met een Hr term. Isolatieglas heeft de term Hr ++ glas. Dit wil zeggen dat het gaat om glas uit twee lagen met lucht en een gaslaag ertussen. Veel glas heeft ook een warmte werende folie. Dit wil zeggen dat het gaat om glas wat dubbel isolerend is. Er zijn ook soorten isolatieglas die nog meer isoleren. Het gaat hier om Hr +++ glas. Dit is glas wat niet alleen een gaslaag en een isolatiefolie heeft, het is gemaakt uit meerdere lagen glas die met elkaar zijn verlijmd. Dit glas heet ook wel inbraak werend glas of veiligheidsglas. Door de verschillende soorten glas zijn er ook verschillende prijzen. De prijzen in de tabel zijn die van HR++ glas, ofwel de bouwnorm.

Voordat je jouw glas gaat vervangen

Het is gemakkelijk om te denken dat je zomaar je enkele glas in je huis kan gaan vervangen door isolatieglas. Dit is namelijk niet altijd het geval. Of dit mogelijk is hangt af van een aantal factoren. Zo spelen de dikte van jouw kozijnen, het materiaal ervan en bijvoorbeeld de grootte van de ramen een rol. De dikte van je kozijnen is belangrijk. Voor dubbelglas zijn dikkere kozijnen nodig dan voor enkel glas. Zijn jouw kozijnen breed genoeg dan zou er in principe dubbel glas in kunnen worden geplaatst mits het materiaal dit toelaat. Bij houten kozijnen wordt er gekeken of er een extra brede naad voor het glas in kan worden gefreesd. Veel oude houten kozijnen hebben echter een behoorlijke hoeveelheid houtrot waardoor ze moeten worden vervangen bij het vervangen van het glas. Alleen kozijnen die tiptop zijn onderhouden zijn geschikt om dubbelglas te krijgen. Een ander probleem kan het materiaal zijn. Kozijnen die van staal zijn gemaakt zijn heel nostalgisch maar ze zijn niet altijd even geschikt om er dubbel glas of isolatieglas in te plaatsen. Dat komt doordat je geen naden kan frezen. Daarnaast zijn ze niet geschikt om dikker glas in te plaatsen. De kozijnen zijn vaak te dun hiervoor. De grootte van het raam is eveneens een probleem. Gaat het om een heel breed raam dan moet er bij dubbel glas een versteviging in het kozijn zitten om isolatieglas te bevatten. Is dit niet het geval dan moeten er eerst kozijnen worden geplaatst met een verstevigende constructie voor er isolatieglas kan worden geplaatst.

Isolatieglas met nieuwe kozijnen

De beste manier om isolatieglas te kopen is door het te combineren met nieuwe kozijnen. Daarbij heb je de keuze uit meerdere materialen. Je kan kiezen voor hout, aluminium of kunststof. Bij kunststof kozijnen kan er een isolatielaag tussen het kozijn en het glas worden geplaatst waardoor de isolerende werking van het glas wordt versterkt. Met nieuwe kozijnen en isolatieglas zal je zien dat het energielabel van je huis gelijk enorm verbetert. Je zal minder stoken en daardoor dalen je vaste maandelijkse lasten.

Subsidie op isolatieglas

Isolatiekozijnen zijn geen vorm van isolatie waarop subsidie wordt verstrekt net zoals isolatieglas. Wil je wel subsidie dan moet je dus andere vormen van isolatie kiezen samen met jouw isolatieglas en isolatiekozijnen. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Zo krijg je een huis wat warmer aanvoelt en wat minder aardgas nodig heeft om comfortabel te voelen in de wintermaanden.

Tips bij isolatieglas

Ga je isolatieglas aanschaffen, laat het dan inmeten door het bedrijf wat het glas komt zetten. Zij zullen meten hoe groot de ramen moeten zijn in de sponningen. Dit is anders dan de omvang van het glas wat je ziet. Verder zal men kijken of jouw kozijnen geschikt zijn voor isolatieglas. Het laatste wat je wil is dat het glas voor je ramen er is en dat het niet geplaatst kan worden.

Betaal niet teveel

Voor isolatieglas moet je niet gelijk de hoofdprijs gaan betalen. Vergelijk eerst offertes om te zien waar jij het betaalbaarste uit bent wanneer je jouw huis van isolatieglas wil laten voorzien.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.