Dakisolatie

De winter is de periode waarin je behoorlijk moet stoken om het binnenshuis aangenaam warm te houden. De grote vraag is natuurlijk waarom dat zo is. Eenmaal opgewekte warmte zou immers in je huis moeten blijven. Feit is dat veel warmte in jouw huis verdwijnt via je dak. We leggen je uit hoe dat komt. Is jouw huis gebouwd zonder dakisolatie dan is het een goed idee om dat probleem vandaag nog aan te pakken. Het bespaart enorm op je stookkosten.

Warmte die stijgt

Warmte heeft de eigenschap dat het opstijgt. Daarom is het zaak dat je goed omgaat met de warmte die je opwekt met je cv installatie. De warmte stijgt vanuit jouw radiatoren beneden op naar de etage en vervolgens naar jouw zolder. Wanneer daar geen isolatielaag in het dak zit zal de warmte verdwijnen waarna jij weer opnieuw moet gaan stoken. Jouw thermostaat zorgt ervoor dat de kachel met behoorlijke regelmaat aan springt. Zonde van de energie en van de warmte dus.

Wat je nu al kan doen

Voordat je gaat isoleren is er iets wat je nu al gelijk kan doen om de warmte binnen te houden waarbij je voorkomt dat het omhoog stijgt naar je dak toe. Door tussendeuren boven en onderaan de trap en bij je zolder zoveel mogelijk dicht te houden voorkom je dat warmte stijgt. Plaats een deurborstel onder de deuren om te voorkomen dat de warmte alsnog onder je deur langs trekt en plaats eventueel isolatietape langs de deurposten om te voorkomen dat de warmte langs je deur trekt. En deur dicht houden kan je doen met een dranger die je voor een tientje bij de bouwmarkt koopt. Zo bespaar je in één middag al gelijk flink op je energierekening. Door reflectiefolie achter je radiator te plaatsen voorkom je bovendien dat de warmte naar buiten trekt door je muur heen.

Je dak isoleren aan de binnenkant

De snelste manier om je dak te isoleren is langs de binnenkant. Daarvoor kies je een isolatiemiddel wat tussen de draagbalken in tegen het dak wordt bevestigd. Glaswol of steenwol zijn erg geschikt hiervoor aangezien het materiaal goed isoleert en gemakkelijk op maat kan worden gemaakt. Je kan ook kiezen voor isolatieplaten. Isolatieplaten hebben als groot voordeel dat ze gelijk afgewerkt zijn waardoor je van jouw zolder na het isoleren een extra slaapkamer of kantoor kan maken. Zo sla je twee vliegen in een klap. Je huis blijft warmer en je hebt meer leefruimte. Je huis wordt dus meer waard. Denk eraan dat je de dakisolatie zo plaatst dat er geen naden in het materiaal zitten. Naden tussen de platen kit je dicht. Zo voorkom je koudebruggen in je dakisolatie.

Voordelen van dakisolatie

Een belangrijk voordeel van dakisolatie is dat je gelijk een extra kamer erbij hebt om te gebruiken. Verder verdient dakisolatie heel snel weer terug. Aan de binnenkant isoleren is een klus die kan worden gedaan zonder al teveel rommel door je hele huis heen. Laat het wel doen door een professional om te voorkomen dat je glaswol, steenwol of stof van isolatieplaat inademt.

Nadelen van dakisolatie aan de binnenkant

Een nadeel van dakisolatie aan de binnenkant is dat je een stukje ruimte inlevert. Dit is uiteraard afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Aan de andere kant: een dak afwerken met gipsplaat neemt ook ruimte in dus waarom dan geen isolatieplaat gebruiken.

Dakisolatie van buitenaf

Je kan ook altijd nog besluiten om te isoleren van buitenaf. Er bestaan speciale isolatiemiddelen en damp werende folie om een dak van buitenaf te isoleren. Denk er daarbij aan dat de dakpannen er allemaal vanaf moeten en dat je naderhand alles weer moet terug plaatsen. Doe deze vorm van isolatie dus bij voorkeur wanneer je dak toch al gerenoveerd moest worden. Kies er bijvoorbeeld voor om je dak te isoleren bij het schoonmaken van de dakpannen, bij het plaatsen van een dakkapel of bij het plaatsen van nieuwe dakpannen.

Voordelen van dakisolatie van buitenaf

Het grote voordeel van dakisolatie van buitenaf is dat er geen ruimte verloren gaat. Daarnaast heb je geen last van rommel tijdens de isolatiewerkzaamheden want alles gebeurt buitenshuis. Verder moet je eraan denken dat je dak gelijk een opknapbeurt kan krijgen. Zo ben je heel praktisch je huis aan het verfraaien.

Nadelen van dakisolatie van buitenaf

Dakisolatie van buiten heeft ook nadelen. Zo moet je eraan denken dat je het altijd moet uitbesteden. Niemand gaat graag op zijn dak klimmen om de dakpannen allemaal te verwijderen. Verder is een nadeel dat je alsnog de zolder moet gaan bekleden van binnen wanneer je een extra kamer daar wil gaan maken.

Subsidie op dakisolatie

De kosten van dakisolatie kunnen behoorlijk oplopen, zeker wanneer je een bedrijf ervoor wil gaan inschakelen. Het is dan ook goed om subsidie aan te vragen wanneer je jouw dak laat isoleren. Daar heb je recht op wanneer er minimaal twee vormen van isolatie tegelijk worden aangebracht. Deze twee soorten isolatie moeten tegelijk of zeer kort na elkaar worden geplaatst. Jouw subsidie bedraagt ongeveer 40 procent van de totale kosten. Denk er daarbij aan dat je wel een erkend bedrijf moet inhuren. Op zelf klussen krijg je geen subsidie van de overheid.

De kosten van dakisolatie

We ontvingen een paar prijzen voor dakisolatie die we voor je uiteen hebben gezet.


Welke manier van isolerenWelke prijs per vierkante meter
Isolatie met glaswol of steenwolVanaf 11,50 euro
Isolatie met isolatieplaatVanaf 15,50 euro
Isolatie aan de buitenkantVanaf 27,50 euro


Ga niet teveel betalen

Informeer altijd vooraf hoeveel je gaat betalen voor isolatie en vraag prijsopgaven op. Dat doe je met onderstaande button. Zo vergelijk je in één oogopslag de tarieven van meerdere lokale isolatiebedrijven.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.