Pas je huis aan en bespaar op jouw energieverbruik

De jaarlijkse energierekening kan voor veel mensen een onaangename verrassing zijn. Veel woningen in ons land moeten met een overtollige hoeveelheid aardgas worden verwarmd. Daarnaast voelt het in deze huizen dan alsnog erg koud en kil aan. Wie dit probleem wil gaan aanpakken hoeft niet gelijk een bedrijf in te schakelen om werkzaamheden uit te voeren. Sommige problemen kan je zelf aanpakken waardoor het in huis gelijk een stuk aangenamer wordt. We hebben deze oplossingen voor je omschreven.

Deuren dicht, een goede gewoonte

De deuren in je huis zitten er niet voor niets. Tussendeuren hebben onder andere als functie dat de warmte binnen wordt gehouden. Het is dan ook een goede gewoonte om de tussendeuren in je huis gesloten te houden. Zo blijft de warmte in de ruimte waar deze hoort te zijn. Kieren onder deuren kan je dichtmaken met een deurborstel. Zo voorkom je dat er een koude tochtstroom door je huis heen ontstaat. Denk er ook aan dat je een deurdranger kan plaatsen om te voorkomen dat de kou door je huis heen trekt. Een deurdranger koop je vanaf 16 euro bij de bouwmarkt, een deurborstel kost vanaf 20 euro per stuk.

Ventileren om te besparen

Je huis ventileren klinkt als stoken voor de vogeltjes. Toch is niets minder waar. Door regelmatig even je huis te ventileren voorkom je dat er een vochtprobleem in je huis ontstaat. Vocht zal zich in je huis gaan ophopen waardoor je een probleem met schimmel kan krijgen. Vocht en dan met name schimmel zorgen voor een ongezond en zwammig binnenklimaat in je huis. Door te ventileren geef je vocht de kans om weg te trekken vanuit je huis. Vocht wat naar buiten kan zal niet voor kou zorgen in je huis. Uiteraard hoef je niet de hele dag ramen open te zetten. In de ochtend een paar uurtjes is genoeg om een vochtprobleem in je huis te voorkomen. Door een vochtprobleem te voorkomen hoef je minder te stoken. Daarnaast stook je effectiever want kou door vocht laat zich niet verdrijven wanneer je de radiator open zet. Ventileren kan je doen door de bovenlichten bij je ramen open te zetten. Je kan ook ventilatieroosters in je kozijnen laten plaatsen. Dit kost ongeveer 100 euro per kozijn.

Een vloerkleed voelt warmer

Een houten vloer kan behoorlijk koud aan je voeten voelen, zeker wanneer er ook nog eens een vochtige kruipruimte bij hoort. Een dergelijke koude vloer zorgt ervoor dat je voeten koud worden en daardoor je hele lichaam. Voorkom kou via de vloer door een vloerkleed neer te leggen wat ervoor zorgt dat je voeten warmer worden. Een wollen vloerkleed of een hoogpolig vloerkleed voelen comfortabel warm doordat er wat lucht tussen de polen van het kleed blijft zitten. Een vloerkleed staat niet alleen decoratief, het heeft ook nog eens een extra functie.

Folie achter je radiator

Stoken doe je om het binnenshuis warm te krijgen. Toch verdwijnt veel warmte vanuit jouw radiator rechtstreeks naar buiten, zeker wanneer er ook nog eens een niet geïsoleerde spouwmuur achter zit. Het is verstandig om een radiatorfolie achter je radiator te hangen. Dit folie koop je in de bouwmarkt en soms ook in de supermarkt. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte wordt weerkaatst waardoor deze alleen in je huis terecht komt. Je merkt er weinig van en het folie is gemakkelijk aan te brengen. Een rol radiatorfolie koop je vanaf 17 euro per stuk. Met een dergelijke rol van 4 meter lang kan je vaak meerdere radiatoren afwerken. Zorg ervoor dat het folie niet kan wegzakken achter je radiator. Maak het vast met dubbelzijdig tape tegen je muur.

Een nieuwe ondervloer

Ga je een nieuwe vloer leggen, dan is het goed om te kijken of er een nieuwe ondervloer kan worden geplaatst. Sommige ondervloeren zijn isolerend. Ze isoleren niet alleen geluid maar ook kou vanuit de kruipruimte. Deze ondervloeren kunnen wat dikker zijn dan standaard ondervloer materiaal maar dat nadeel weegt niet op tegen het voordeel. Een ondervloer met isolatie zorgt ervoor dat je heerlijk warme voeten hebt op de begane grond. Dit soort vloeren kosten per vierkante meter vanaf 25 euro. Daarmee vormen ze geen goedkope oplossing maar ze zijn een goed alternatief voor vloerisolatie vanuit je kruipruimte.

Vochtvreters in je kruipruimte

De kruipruimte is een plek waar je waarschijnlijk niet vaak komt. Toch is het goed om daar eens te peilen hoe vochtig het er is. Vocht in je kruipruimte zal namelijk door je hele huis heen gaan trekken en daardoor wordt het koud en kil in je huis. Naast ventileren is het ook goed om het vocht in je kruipruimte aan te pakken. Dat kan je doen door te isoleren maar je kan beginnen met vochtvreters die je in je kruipruimte plaatst. Daardoor haal je het meeste vocht al weg voor het in je muren kan gaan optrekken. Uiteraard is het aan te raden dat je alsnog je kruipruimte isoleert om voor eens en voor altijd af te rekenen met dit probleem.

Een koude brievenbus

De brievenbus in je huis is niet alleen de plek waar de postbode jouw post aflevert, het kan ook een plek zijn waar behoorlijk wat kou vanaf komt. Om die reden is het aan te raden om de brievenbus aan de binnenkant af te werken met een brievenbusborstel. Zo voorkom je dat er kou en tocht door jouw brievenbus heen naar binnen komen. Denk er daarbij aan dat een brievenbus met een borstel het moeilijker maakt om bijvoorbeeld brievenbuspakjes naar binnen te schuiven. Ontvang je deze vaak dan is een buitenbrievenbus in plaats van een brievenbus in je deur wellicht een betere oplossing. Een brievenbusborstel koop je vanaf 20 euro.


Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.