Tocht bestrijden

Hoe goed jouw huis ook is geïsoleerd, wanneer er regelmatig tocht staat in jouw huis zal het koud aanvoelen. Het is dan ook goed om problemen met tocht en vocht aan te pakken om te voorkomen dat jij een hoge energierekening hebt. Tocht kan je op meerdere manieren aanpakken en die zullen we voor je benoemen. We geven je een richtprijs van de manieren die we benoemen.

Investeer in tocht strips

Tocht strips zijn er in heel veel soorten en maten. Het is in eerste instantie even een uitgave, zeker wanneer je voor goed materiaal kiest maar het is een investering die zichzelf weer terug verdient . Kies tocht strips voor bepaalde plekken in je huis met zorg. Zo weet je zeker dat je minder gaat stoken en dat je een warmer huis hebt.

Tochtstrip op een rol

Tochtstrip kan je kopen op een rol in de vorm van een foam achtige tape. Deze tochtstrip op rol voorkomt dat er tocht door je deuren en langs de deurranden heen komt. Daarnaast kan je deze strip plaatsen bij ramen waar tocht door heen trekt. Ook wanneer jouw kozijnen wat beginnen te wijken waardoor er kieren ontstaan bij bijvoorbeeld je bovenlichten is tochtstrip op een rol een goed idee. Dit is een manier om de aanschaf van nieuwe kozijnen nog even uit te stellen wanneer het aankomt op het bestrijden van tocht. Minder tocht langs je kozijnen zorgt ervoor dat het in huis een stuk minder koud is in de wintermaanden. Het voorkomt trouwens ook een warme luchtstroom in de zomermaanden. Je koopt dit tape vanaf 7 euro per rol.

Tocht onder je deuren door voorkomen

Onder je deuren door kan behoorlijk wat tocht ontstaan. In sommige huizen hoor je het zelfs ‘zingen’ wanneer het buiten hard waait. Dit is een probleem wat je maar beter kan voorkomen. Tocht onder de deuren door is niet alleen hinderlijk, het is ook nog eens koud en bovendien erg gevaarlijk. Een deur die zomaar dichtslaat kan iemand verwonden. Het is dan ook goed om deze vorm van tocht te bestrijden. Dat doe je bijvoorbeeld door een tochtrol onder de deur te bevestigen. Dit voorkomt dat tocht onder de deur langs kan trekken. Een dergelijke tochtrol koop je vanaf een tientje per stuk. Denk er bij deze vorm van isoleren tegen tocht aan dat er ook tocht bovenlangs je deur kan trekken. Dit kan je voorkomen met tochtrol op een tape maar je kan het ook voorkomen door bijvoorbeeld de deur opnieuw te laten stellen of afhangen. Deze manier zorgt ervoor dat de deur goed gecentreerd of goed naar boven komt te hangen waardoor je de onderkant kan afwerken. Bij oudere huizen zullen deuren vaak wat gaan hangen gedurende het gebruik waardoor isoleren boven onder een lastige klus wordt.

Houd de deuren dicht

Tussendeuren hebben een belangrijke functie, een van die functies is wel dat ze voorkomen dat het kan gaan tochten in je huis. Daarbij is het dus van groot belang dat tussendeuren zoveel mogelijk dicht zijn. Een manier om te voorkomen dat een deur open blijft staan waardoor het kan gaan tochten in je huis is dat je deurdrangers plaatst. Dit kan je doen met mechanische of pneumatische deurdrangers. Een deurdranger koop je vanaf een tientje per stuk bij de bouwmarkt. Denk er wel aan dat een deur daardoor ook een stuk lastiger open gaat. Je moet een deur dan ook vaak met twee handen openen wat niet handig is wanneer je bijvoorbeeld met boodschappen door je huis heen loopt. Deurdrangers kan je ook elektrisch kopen. Je opent ze dan op afstand. Dit is een comfortabelere oplossing maar ook gelijk een duurdere. Een systeem met automatische deurdrangers kan je op domotica laten aansluiten waardoor je niet eens thuis hoeft te zijn om overal in je huis de deuren te sluiten.

Geen tocht door jouw brievenbus heen

Veel tocht in huis ontstaat via de brievenbus. Dit is immers een plek waar vaak een open verbinding met de buitenlucht kan ontstaan. Een dergelijk probleem kan je op meerdere manieren voorkomen. Een manier bij uitstek is door een brievenbusborstel te installeren. Dit zorgt ervoor dat tocht niet meer door je brievenbus heen kan komen. In sommige gevallen echter heeft een dergelijke borstel weinig zin. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een krant of een folderpakket in de brievenbus vast blijft zitten. Je brievenbus wordt er immers wel wat nauwer door. Het is in een dergelijk geval aan te raden dat je een brievenbus koopt die je tegen de muur naast je deur aan hangt. Zo hoef je weinig moeite te doen om de post uit de bus te halen terwijl je geen tocht meer hebt.

Kou via het kruipluik

Geen tocht maar wel kou en vocht krijg je in je huis via de randen van het kruipluik. Dit is immers een soort verbinding met het vocht wat vanuit de grond komt. Een kruipruimte heeft vaak meerdere kruipluiken omdat deze vaak uit meerdere compartimenten bestaat. Kijk dus goed wanneer je vloerbekleding gaat plaatsen of er een kruipluik in de vloer in je huiskamer zit. Deze randen van kruipluiken kan je afschermen met bijvoorbeeld isolatietape waardoor er een schuimrand ontstaat tussen het luik en de ondervloer. Op deze manier voorkom je kou en vocht in je huis waardoor een onaangenaam binnenklimaat ontstaat.

Nieuwe kozijnen

Dit is de duurste manier maar wel een zeer doeltreffende methode wanneer de tocht wel ‘door de ramen lijkt te komen’. Dit is namelijk het geval bij kozijnen die zodanig oud zijn dat het vocht erlangs kan trekken. Wanneer jouw kozijnen door houtrot en het ‘werken’ van de kozijnen beginnen te rotten is het een goed idee om ze te laten vernieuwen. Daarbij kan je kiezen voor kozijnen van hout, aluminium of kunststof. Nieuwe kozijnen met een isolatie functie zijn de beste manier om te voorkomen dat het koud wordt in je huis.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.