Vocht bestrijden en ventileren om geld te besparen

Vocht in je huis is een van de meest onzichtbare gevaren. In principe kent ieder huis vocht. Je ademt immers iedere dag behoorlijk wat vocht uit en daarnaast zweet je waardoor er vocht in huis belandt. Ook koken en andere vormen van warm water gebruik zorgen ervoor dat er vocht in huis komt. Vocht kan echter heel vervelende uitwassen hebben waardoor er een ongezond binnenklimaat ontstaat waardoor mensen ernstig ziek kunnen worden. We keken voor je naar manieren om vocht te bestrijden en naar manieren om te ventileren. Dit doe je niet alleen voor je gezondheid, je helpt ook je portemonnee een handje.

Herken vocht in je huis

Vocht in je huis herken je vrijwel gelijk. Je kan het herkennen door in de badkamer, de keuken of een andere ‘natte ruimte’ in je huis naar het plafond te kijken. Is dit verkleurd en is het eventueel zelfs grijzig dan heb je een probleem met vocht in je huis. De verkleuring die je ziet is een vorm van schimmel in je huis die zich niet zomaar laat verjagen. Schimmel kan je ook in de voegen tussen je tegelwerk tegenkomen. Het gaat dan om een zwarte verkleuring maar de verkleuring kan ook oranje van kleur zijn. Dit is een vorm van schimmel die eveneens ontstaat doordat vocht niet snel genoeg kan wegtrekken. Vocht kan je echter ook tegenkomen in de andere kamers van je huis. Heb je behang op de muren dan kan het zijn dat dit in de bovenhoeken voortdurend los komt en wat omkrult. Dit is een gevolg van een vochtprobleem in je huis. Het vocht komt dan vanuit je muren en zoekt een weg naar buiten.

Een kil binnenklimaat

Stook jij je arm om je huis warm te krijgen maar is het binnenshuis onaangenaam kil en koud dan zal dit eveneens een teken zijn dat er een vochtprobleem is. Dit komt vaak samen met de eerder genoemde verschijnselen van een vochtprobleem. Vocht in de vorm van schimmel zorgt ervoor dat de lucht koud en ongezond vochtig wordt. Het wordt een bacterierijk binnenklimaat wat zich niet laat warm stoken. Een huis wat het hele jaar door kil aanvoelt van binnen heeft dus ook te maken met een vochtprobleem. Dit is tevens de reden waarom we aandacht besteden aan het belang van ventileren in je huis. Een slecht binnenklimaat is ongezond en ook nog eens enorm kostbaar.

Voorkom dat vocht je huis binnenkomt

Vocht wat jij zelf uitstoot in de vorm van zweet en vocht in je adem is natuurlijk niet te voorkomen. Er is echter een andere vorm van vocht die wel voorkomen kan worden. We hebben het hier over het vocht wat van buitenaf komt. Er zijn twee soorten vocht die in je huis binnen kunnen komen zonder dat je er gelijk grip op hebt. De ene vorm komt van buitenaf en van binnenuit en deze hoopt zich op in je spouwmuur. Een andere vorm komt vanuit het grondwater en verzamelt zich eerst in je kruipruimte voordat deze zich verspreidt door je huis. Vocht wat op deze manier je huis binnenkomt kan je bestrijden maar daar zit een prijskaartje aan.

Vocht vanuit de kruipruimte

Veel kruipruimtes zijn te dicht bij het grondwaterpeil gebouwd. Via de fundering komt er grondwater omhoog en dit belandt uiteindelijk in de kruipruimte van een huis. Wanneer deze niet is geïsoleerd zal het vocht in de kruipruimte gaan optrekken door je huis heen. Dat gebeurt via de muren in je huis en dat is gelijk de reden waarom je bij veel muren aan de randen bij het plafond vochtvlekken aantreft. Dit vocht komt vanuit de grond en trekt omhoog door het beton heen. Vocht vanuit de kruipruimte kan voor ziektes zorgen doordat het kan gaan om vocht wat bacteriën bevat. Deze komen via het optrekken van het vocht in je huis terecht. Je moet er goed aan denken dat dit optrekkend vocht alleen gestopt kan worden wanneer je de bron aanpakt. De kruipruimte zal geïsoleerd moeten worden om te voorkomen dat vocht in de kruipruimte belandt. Daarnaast kan je met injecties in de muren een barrière laten aanbrengen waardoor het vocht wordt tegengehouden. Dit is een manier om je huis vrij te houden van optrekkend vocht. Bij een kruipruimte isolatie moet je denken aan een prijs die kan oplopen vanaf 12 euro per vierkante meter.

Vocht weghalen uit je muren

Veel huizen in ons land zijn wel geïsoleerd maar doordat dit jaren terug is gebeurd is het isolatiemateriaal mogelijk gaan rotten in de spouw. Een vervelend verschijnsel want daardoor kan het vocht uiteindelijk niet meer weg uit je spouwmuur. Er komt dus onaangename kou vanuit je muren naar binnen je huis in en dat komt door vocht. Dit vocht kan je bestrijden door het oude isolatiemiddel volledig te laten weghalen en er nieuwe spouwmuurisolatie voor in de plaats aan te brengen. Deze klus is relatief bewerkelijk en je moet dit werk dan ook absoluut door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren. Denk er daarbij aan dat je meer kwijt bent voor het vervangen van oud isolatiemiddel dan voor gewoon isoleren. De prijs zal oplopen tot 30 a 45 euro per vierkante meter.

Ventileer en bespaar

Gewoon ‘leefvocht’ kan je gemakkelijk uit je huis verwijderen door dagelijks een paar uur te ventileren. Dit voorkomt vocht in de natte ruimtes in je huis. Daarnaast voorkom je op die manier dat je ramen gaan beslaan. Door de bovenlichten in de kamers een paar uur per dag tegen elkaar open te zetten verdrijf je dit vocht uit je huis. Daarnaast zorg je er op die manier voor dat het binnenshuis goed warm blijft zonder dat je maar blijft stoken. Uiteraard zet je de radiatoren even wat lager wanneer je gaat ventileren. Je stookt tenslotte niet voor de vogeltjes.

Vergelijk en bespaar

Isoleren is iets waar een prijskaartje aan zit. Het is dan ook het beste om eerst prijzen naast elkaar te leggen voor je isolatie laat uitvoeren. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal offertes om te vergelijken. Dit levert je een aantrekkelijk voordeel op wat behoorlijk kan oplopen.






Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.