Tips om je huis koel te houden

De zomers in ons land worden steeds grilliger. Daar waar de gemiddelde temperatuur jarenlang rond de 24,5 graden lag kennen we nu hittegolven met temperaturen boven de 30 graden. Voor veel mensen is dit binnenshuis niet prettig. Men zoekt naar manieren om de warmte buiten te houden. We keken naar manieren om je huis koel te houden, op een aangename manier. Een koeler of airconditioner kopen is een oplossing maar het is wel gelijk een dure oplossing. Om te besparen keken we naar manieren die jou helpen om geld in je zak te houden terwijl het binnenshuis geen sauna wordt.

Een koel en donker huis

De meeste warmte in de zomermaanden komt binnen door het zonlicht. Dat is een reden waarom het goed is om je huis in de zomermaanden wat te verduisteren. Zo creëer je een koel binnenklimaat. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het gebruik van verduisterende gordijnen. Wil je het binnen niet te donker hebben in de zomer dan kan je ervoor kiezen om een lichtere kleur gordijnen met een verduisterende laag te kiezen. De verduistering wordt namelijk als een extra laag of als een coating op de gordijnen aangebracht. Zo heb jij een koel maar alsnog sfeervol huis. Het enige nadeel van dezes manier is dat je de gezelligheid van buiten mist die deze periode met zich mee brengt. Je kan je huis ook koel en donker houden door de gordijnen alleen maar een paar uur per dag dicht te doen, wanneer de zon op zijn hoogst staat. Je krijgt dan een soort aangename siësta sfeer in je huis. Verduisterende gordijnen koop je vanaf 20 euro per stuk.

De vloerverwarming als koeling

Warmte komt vooral via je voeten je lichaam binnen. Dat is de reden waarom er vloerverwarming bestaat. Vloerverwarming kan je gebruiken om te verwarmen maar ook om te koelen. Dat doe je door de thermostaat van de vloerverwarming in te stellen op de buitentemperatuur zonder dat de zon erbij is. Deze stand is aangenaam voor jouw voeten. Die blijven heerlijk koel terwijl de warmte onveranderd blijft. Denk er bij een vloerverwarming aan dat je de temperatuur doorgaans niet lager dan de buitentemperatuur kan krijgen. Dat zal echter ook niet altijd welkom zijn. Een vloerverwarming die te koud staat ingesteld is evenmin aangenaam voor jou. Denk er dus aan dat je met een koele vloerverwarming een natuurlijk effect krijgt.

Wol die verkoeling geeft

Het klinkt vreemd aangezien wol vaak wordt gebruikt om truien te breien die je warm moeten houden. Wol geeft jou binnenshuis verkoeling, tenminste, op de plek waar je zit. Wanneer je daar een schapenvacht neerlegt waarop je gaat zitten zal dit verkoelend werken. Dat komt doordat er lucht in de schapenvacht tussen de haren in zit. Die lucht zorgt ervoor dat je lichaam goed geïsoleerd en dus gekoeld blijft. Een comfortabel schapenvachtje in een stoel binnen of buiten is dan ook de oplossing bij uitstek om het heerlijk koel te houden terwijl je tegelijk sfeer creëert. Een wollen vloerkleed met hoge polen of een gewoon vloerkleed wat hoogpolig is zal er eveneens voor zorgen dat je het binnenshuis niet te warm krijgt.

Een warmtepomp die multifunctioneel is

Wil je alsnog een elektrisch apparaat wat warmte afgeeft maar ook koelte, dan is een warmtepomp de methode bij uitstek. De warmtepomp die het meest gemakkelijk te installeren is, is de lucht-lucht warmtepomp. Deze zuigt de buitenlucht aan en blaast deze naar binnen. Je kan het apparaat echter ook in de reverse stand zetten. Daarbij wordt de warme lucht van binnen naar buiten geblazen wat voor een verkoelend effect zorgt. Een warmtepomp is een soort airco maar er is iets waarmee je rekening moet houden. Een airco is namelijk relatief erg duur om je huis te verkoelen terwijl een warmtepomp nauwelijks stroom verbruikt. Dit zorgt ervoor dat je een multifunctioneel apparaat koopt wat je huis koelt terwijl je het in de wintermaanden kan gebruiken om je huis te verwarmen. Een warmtepomp van dit type kost vanaf 3500 euro. Het is een investering in het begin maar die verdien je terug in een paar winters waarin het koud is en een paar zomers waarin het warm is.

Isolatie in je dak

Ben je wel eens op een warme zomerse dag op je zolder geweest, dan is de kans groot dat je dacht dat je in een sauna stapte. Het is dan ook een super idee om je huis te isoleren op de zolder tijdens de zomer. Niet alleen zal een isolatiebedrijf dan minder werk hebben waardoor jij sneller aan de beurt bent, je hebt gelijk een heerlijk koel huis. De warmte die op je dak schijnt wordt niet meer doorgelaten naar je huis toe doordat het wordt tegengehouden. Je zolder is gelijk goed afgewerkt waardoor je een extra kamer kan gaan bouwen. Dakisolatie kan je laten uitvoeren vanaf 12 euro per vierkante meter.

Isolatie in je muur

Je muren isoleren is eveneens een goede manier om te besparen op je energieverbruik. Warmte komt namelijk, naast door je dak, ook naar binnen via je muren. Het is dan ook heel goed om je muren te isoleren. Je houdt in de winter de kou buiten en in de zomer de warmte. Isolatie is dus een investering waar je het hele jaar door plezier van hebt en niet alleen in de wintermaanden. Je laat je muren isoleren vanaf 16 euro per vierkante meter.

Prijzen waar je het warm van krijgt

Betaal niet teveel voor de maatregelen die we hebben benoemd. Dat doe je door eerst prijsopgaven op te vragen voor je een bedrijf in de arm neemt. Voorkom prijzen waar je het warm van krijgt en leg eerst offertes naast elkaar. Op die manier kan je tot wel 20 procent besparen.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.