Hybride warmtepomp

De Nederlandse overheid wil dat jij van het gasnet af gaat. Daarvoor heeft men 2050 als streefdatum gezet. In de tussentijd verwarm jij nog gewoon je huis en net zoals de meeste mensen in ons land doe je dat gewoon met aardgas. Wil je wel jouw gasverbruik verminderen maar is jouw cv installatie nog in goede conditie dan schaf je het beste een hybride warmtepomp aan. We keken voor je naar zaken waar je op let bij de aanschaf van een dergelijke installatie. Ook keken we naar de voor- en nadelen.

Een hybride warmtepomp, wat is dat

Een hybride warmtepomp is een apparaat wat de warmte voor jouw cv installatie voor een belangrijk deel uit de buitenlucht haalt. Buitenlucht is natuurlijk niet genoeg om jouw huis te verwarmen en daarom wordt de buitenlucht langs een warmtewisselaar gehaald. Daar wordt de lucht opgewaardeerd met een minimale hoeveelheid stroom tot een aangename temperatuur om jouw huis mee te verwarmen. Die warmtewisselaar mag je wel vergelijken met de dompelaar die je op de camping gebruikt. Met een minimale hoeveelheid stroom verwarm je het water en in dit geval de lucht. De warmtepomp levert de warmte die jouw cv installatie nodig heeft om jouw huis van warm water en verwarming te voorzien. Daardoor gebruik je nauwelijks nog aardgas maar vooral warmte van buitenaf. Natuurlijk is het in ons land niet warm genoeg om het hele jaar door de lucht van buitenaf te gebruiken om jouw huis te verwarmen. Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van aardgas op die momenten dat de buitenlucht niet genoeg warmte levert. De hybride warmtepomp is een betaalbare variant op de andere bestaande warmtepompen in een tijd waarin we nog niet helemaal van het aardgas af zijn.

De prijs van een hybride warmtepomp

We ontvingen prijsopgaven voor een hybride warmtepomp. Daaruit blijkt dat de prijs varieert tussen 2500 en 5000 euro. Hoe die prijs tot stand is gekomen vertellen we je graag. Een belangrijk deel van de prijs van de warmtepomp gaat naar de installateur zelf toe. Een installateur zal gemiddelde een halve tot een hele dag bezig zijn met het plaatsen van een warmtepomp. Daarnaast moet de warmtepomp worden aangesloten op jouw cv installatie en er moet een aansluiting naar buiten worden gemaakt. Een hoop werk dus van een gespecialiseerd vakman. Verder gaat er een belangrijk deel naar het materiaal toe. De warmtepomp is een kostbaar technologisch hoogstandje. Denk er als laatste ook aan dat er een hoop vaste kosten aan te pas komen. De installateur zal voorrijkosten berekenen voor het aanvoeren van de materialen en het klaarmaken van de werkplek. Verder zal hij kilometerkosten in rekening brengen.

Selecteer de juiste hybride warmtepomp

Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp valt er behoorlijk wat te kiezen. Zo moet je kijken naar het vermogen wat de warmtepomp levert. De ene warmtepomp kan meer warmte leveren dan de andere. Daarnaast moet je kijken naar de behoefte aan warmwater in jouw huis. Bij een groot huis zal er meer warmte nodig zijn dan bij een klein huis. Een hoekwoning heeft ook een andere behoefte aan warm water dan een kleine tussenwoning. Je moet dus het juiste vermogen kiezen voor jouw hybride warmtepomp. Dit wordt uitgedrukt in een aantal kWh. Het juiste vermogen kan voor jou worden berekend door een installateur die de warmtepomp ook komt plaatsen.

Voordelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp heeft voor jou flink wat voordelen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat jouw oude cv installatie behouden kan worden. Je hoeft dus geen nieuwe installatie aan te schaffen in combinatie met deze warmtepomp. Natuurlijk mag je wel eisen stellen aan jouw oude cv installatie. Zo moet het vermogen ervan goed zijn en daarnaast moet het een apparaat zijn wat niet teveel stroom verbruikt. Kies dus voor een combinatie met een bestaande cv ketel wanneer je een nog goede installatie in je huis hebt .Er is dus wel een verbouwing bij het plaatsen van een nieuwe hybride warmtepomp maar het gaat om een relatief kleine verbouwing.

De nadelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp heeft ook een aantal nadelen. Een groot nadeel is wel dat je niet helemaal onafhankelijk wordt van het energiebedrijf. Je zal altijd wat gas van het energiebedrijf nodig hebben om je huis warm te houden. Met name in de wintermaanden wanneer de warmtewisselaar de buitenlucht niet genoeg kan opwaarderen is dit nodig. Je maakt dus alsnog energiekosten. Verder is een nadeel dat je ook andere aanpassingen in je huis moet gaan doen. Je werkt immers met minder warm water dan bij een cv installatie. Daar komen we in het volgende stukje op terug.

Aanpassingen in je huis door een hybride warmtepomp

De radiatoren in jouw huis zijn bedoeld om je huis bij een relatief hoge temperatuur te verwarmen. Je moet eraan denken dat je met een hybride warmtepomp water met een wat lagere temperatuur krijgt. Dat stelt eisen aan jouw verwarmingsinstallatie. De radiatoren die je nu hebt in je huis zullen niet genoeg warmte leveren om jouw huis te verwarmen. Het is dan ook zaak dat je de oude radiatoren laat vervangen door radiatoren die met minder warmte jouw huis kunnen warm krijgen. Wil je meer ruimte in je huis en meer woongenot dan kan je er voor kiezen om een vloerverwarming te laten aanbrengen. Een vloerverwarming krijgt jouw huis lekker warm terwijl je minder heet water nodig hebt. Een vloerverwarming die met buizen werkt, een zogeheten ‘natte’ vloerverwarming is de ideale combinatie met een hybride warmtepomp.

Leg eerst prijzen naast elkaar

Voordat je een hybride warmtepomp aanschaft vergelijk je uiteraard eerst de prijzen van meerdere aanbieders. Door te kiezen voor een lokale aanbieder bespaar jij aanmerkelijk op het uiteindelijke bedrag.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.