Ventilatiewarmtepomp

Veel woningen in ons land zijn uitgerust met een ventilatiekanaal. Ging het voorheen om een ventilatiekanaal zonder motor, een aantal jaren daarna volgde de variant met een motor die voorzien was van schakelaars. Na deze periode kwam er een systeem waarbij de ventilatie automatisch werkte wanneer dit nodig was. Het ventilatiekanaal in je huis is dan ook belangrijk. De ventilatie die plaatsvindt heeft echter slechts één werking. Er wordt lucht weggezogen. Ventilatiekanalen kunnen steeds meer en daar vertellen we je graag wat over.

Vervang je motor

De motor van een ventilatiekanaal kan je vervangen. Daardoor ben je niet alleen in de mogelijkheid om lucht af te zuigen uit je huis, je kan je huis er ook mee verwarmen. Dat geeft warmte voor één of meerdere kamers waar het ventilatiesysteem doorheen loopt. Deze andere motor is in feite een soort warmtepomp. De warmtepomp geeft warmte af in de kamers waar de ventilatielucht vandaan komt. Zo heeft het ventilatiesysteem een extra functie. De lucht die vanuit de kamers wordt weggezogen is namelijk warm en met die warmte kan je meer doen dan alleen afvoeren via een schoorsteen. Een warmtepomp op een ventilatiekanaal is dan ook een manier om heel gemakkelijk je huis te verwarmen zonder dat je er al teveel moeite voor moet doen.

Een warmtepomp van een B-merk

Warmtepompen die je op het ventilatiekanaal kan plaatsen zijn allang niks nieuws meer. Ze zijn op de markt namens A-merken en B-merken. Het B-merk is altijd de goedkoopste keuze. Een dergelijke warmtepomp koop je vanaf 1799 euro. Daarbij moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zo is een warmtepomp van een B-merk vaak goedkoper doordat deze op een goedkope manier wordt geproduceerd. Het gaat om een warmtepomp die doorgaans geen garantie heeft die meer dan 10 jaar duurt. En dat terwijl je wel een warmtepomp zoekt die je langer dan 10 jaar hoopt te gebruiken. De warmtepomp zal daarnaast soms in een zeer beperkte oplage onder een fantasie naam worden gemaakt. Daarna wordt het merk weer uit de handel genomen en volgt er een nieuwe variant. Deze apparaten zijn goedkoop maar je komt voor een probleem te staan wanneer er een onderdeel aan kapot gaat. In dat geval is het lastig om de warmtepomp nog te vervangen of te repareren. Is een onderdeel niet meer leverbaar dan rest er niets anders dan een andere warmtepomp aan te schaffen.

Een warmtepomp met een A-merk

Steeds meer fabrikanten van cv combiketels gaan over tot de productie van warmtepompen. Een warmtepomp op een ventilatiekanaal van een A-merk zal dan ook een heel goede aanschaf zijn. Ze zijn in de handel vanaf ongeveer 2399 euro. Het gaat dan om een warmtepomp van een merk wat ook combi ketels maakt. Denk er bij een dergelijke warmtepomp aan dat het gaat om een apparaat met een langere garantietermijn dan bij een B-merk. Daarnaast is het een warmtepomp die langere tijd in de omloop en productie blijft. Onderdelen van een warmtepomp van een A-merk kunnen ook nog een langere tijd worden nabesteld wanneer er een probleem mee is. De kwaliteit van een warmtepomp zit hem overigens niet in een vernuftig systeem maar in eenvoud. Een warmtepomp heeft relatief weinig onderdelen waardoor een warmtepomp van een A-merk gemakkelijk te maken is wanneer er wat mee is. Het advies is altijd dat je de warmtepomp van een A-merk laat installeren bij jouw combiketel.

Een warmtepomp op je ventilatiekanaal als hoofdverwarming

De warmtepomp die je op het ventilatiekanaal laat aansluiten zal warme lucht leveren in je huis. Dit wil niet zeggen dat het gelijk genoeg is om warmte in je huis mee te genereren. Het gaat in de meeste gevallen om een bijverwarming. Er worden één of een paar ruimtes mee verwarmd maar daar blijft het bij. Je zal dus nog een andere vorm van verwarming moeten regelen als een back up. Daarnaast moet je eraan denken dat een warmtepomp op het ventilatiekanaal geen warmwater levert. Je moet dus voor het warme water voor de douche nog een extra voorziening in je huis laten plaatsen.

Het juiste vermogen is belangrijk

Je huis verwarmen is maatwerk. Datzelfde geldt dan ook voor een warmtepomp op het ventilatiekanaal. Deze zijn er in meerdere uitvoeringen. Dit wordt ook wel het vermogen genoemd. Een vermogen wordt uitgedrukt in kW. Het vermogen hoort bij een bepaalde hoeveelheid kubieke meters die moet worden verwarmd. Denk eraan dat je altijd kiest voor de warmtepomp met het juiste vermogen om een goed functionerend apparaat te krijgen. Daarnaast moet je ervoor kiezen dan je een warmtepomp nooit te weinig of veel teveel warmte moet laten produceren. Het juiste vermogen laat je berekenen door de leverancier en aan de hand daarvan doe je een aanschaf. Zo heb je een comfortabel verwarmd huis.

Maak je ventilatiekanaal goed schoon

Het ventilatiekanaal is de plek waar regelmatig stof wordt meegezogen naar binnen toe. Dit stof blijft in de leidingen zitten en gaat daar vastplakken. Laat je ventilatiekanaal goed schoon maken voor je een warmtepomp op het ventilatiekanaal laat plaatsen. Denk er verder aan dat je dit ieder jaar laat doen. Je wil immers niet dat er stof naar buiten wordt geblazen vanuit je ventilatiekanaal.

Ga niet zomaar tot aanschaf over

Leg voor jezelf de voor- en nadelen van een A- en B-merk naast elkaar en maak je keuze voor een warmtepomp op het ventilatiekanaal. Daarna kijk je voor prijsopgaven bij verschillende installateurs. Op die manier maak je voor jouw huis de beste keuze.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.