Vloerverwarming

Warmte en koude komen via je voeten je lichaam binnen. Met die wetenschap heb jij gelijk door hoe het komt dat het in een huis met een vloerverwarming vaak vele malen warmer aanvoelt dan in een huis met een gewone radiator. Een huis met een vloerverwarming voelt gewoon veel aangenamer doordat er warmte vanuit de vloer komt. We keken voor je naar een paar aspecten van vloerverwarming. Daarnaast keken we hoe jij kan besparen met vloerverwarming.

Een nieuwe vloer met een vloerverwarming

Een vloerverwarming laat je het beste aanleggen in combinatie met een nieuwe vloer. Daarbij ben je niet belemmerd in je keuze voor een bepaalde vloer, nagenoeg iedere vloer leent zich voor een vloerverwarming. Of je nu kiest voor vinyl, vaste vloerbedekking of laminaat, alles is mogelijk. Het is wel zaak dat je goed oplet wanneer je een vloer laat plaatsen. Er zijn namelijk meerdere soorten vloerverwarming waaruit je kan kiezen. Een vloerverwarming kan ‘nat’ of ‘droog’ worden aangelegd. We keken voor je naar de verschillende soorten.

Een ‘natte’ vloerverwarming

Een natte vloerverwarming is een vloerverwarming waarbij er een aantal leidingen in de grond zijn gefreesd. Daar doorheen komt de vloerverwarming in de vorm van buizen te liggen. Deze methode doet letterlijk nogal wat stof opwaaien. Een groot voordeel hiervan is dat je de verwarming gemakkelijk op het cv systeem van je radiator kan aansluiten. Je stroomverbruik zal er nauwelijks door omhoog gaan. Een ander voordeel is dat de vloerverwarming gemakkelijk per zone kan worden ingesteld in je huis. Een dergelijke vloerverwarming laat je aanleggen onder de toplaag van je uiteindelijke ondervloer. Houd er rekening mee dat de toplaag nog wel zal moeten drogen voor je jouw kamer weer kan gebruiken en betreden. Een centimeter toplaag van cement moet ongeveer een week drogen. Dit is dus een klus die je het beste tijdens een verbouwing of gedurende jouw vakantie laat uitvoeren.

Voordelen van een ‘natte’ vloerverwarming

Een natte vloerverwarming hoeft minder warm te worden gestookt dan een systeem met radiatoren. Daardoor is deze vloerverwarming zeer geschikt om bijvoorbeeld te worden gecombineerd met een warmtepomp. Aangezien er met minder warm water wordt gewerkt zal je, bij gebruik van een normale combi ketel, ook veel minder aardgas verbruiken. Verder hoeft de verwarming minder vaak aan te slaan, zeker wanneer er een vloerisolatie onder is aangebracht. Een dergelijk systeem bespaart dus uiteindelijk op je energierekening. Deze vorm van verwarming verdien je terug.

Een ‘droge’ vloerverwarming

Een droge vloerverwarming houdt in dat er gewerkt wordt met krimpmatten of met infrarood vloerverwarming. Dit zijn beide systemen waarbij geen waterleiding wordt gebruikt, waarbij geen leidingen hoeven te worden gefreesd en waarbij er stroom wordt gebruikt om een vloerverwarming aan te leggen. Een dergelijke vloerverwarming wordt vaak gekozen wanneer er enkel in een badkamer een vloerverwarming wordt aangelegd. Een grotere ruimte is eveneens geschikt voor een droge vloerverwarming maar dit heeft behoorlijk zijn weerslag op je energieverbruik. Ook wanneer je continu de vloerverwarming aan moet zetten zal je stroomafname behoorlijk toenemen. Een vloerverwarming van krimpmatten is geschikt om als hoofdverwarming te gebruiken terwijl een vloerverwarming met infrarood vooral geschikt is als bijverwarming. Deze verwarming komt niet op de aansluiting van je radiator maar op een stopcontact met een schakelaar.

Voordelen van droge vloerverwarming

Droge vloerverwarming heeft een aantal voordelen. Een belangrijk voordeel is dat je de vloer heel gemakkelijk snel kan laten opwarmen. Handig wanneer je deze in de badkamer gebruikt. Je bent daar maar een aantal uren dus waarom zou je heel lang een vloerverwarming laten opwarmen. Je gebruikt deze vorm van verwarming alleen zolang je in de badkamer bent. Droogde je altijd je handdoeken op de design radiator, dan kan je ook nog kiezen om een infrarood paneel te laten ophangen in de badkamer. Dit verwarmt alles onder het paneel. Ook jouw handdoeken dus. Zo heb je altijd een warme en droge handdoek.

Meer ruimte, meer woongenot

Vloerverwarming zorgt voor meer voordelen dan alleen de zaken die we zojuist benoemden. Bedenk maar eens hoeveel ruimte er verloren gaat in jouw huis door de radiatoren die er hangen. Door het gebruik van vloerverwarming kunnen de oude radiatoren weg. De regelaars die de warmte verdelen door je huis heen in verschillende zones worden vaak in een meterkast weggewerkt waardoor je een hoop extra ruimte hebt. Een vloerverwarming is dan ook prima te combineren met bijvoorbeeld een schuifpui in je huis of openslaande tuindeuren. Ook in een serre kan je een vloerverwarming aanleggen waardoor je ook in de wintermaanden comfortabel van deze ruimte gebruik kan maken. Mocht je toch op bepaalde plaatsen extra warmte willen hebben dan kan je kiezen voor infrarood panelen op je plafond.

Aandachtspunten bij een vloerverwarming

Denk er bij een vloerverwarming aan dat bepaalde zaken niet kunnen. Zo zal een extra vloerkleed op een houten vloer ervoor zorgen dat je minder snel warme voeten krijgt. De warmte gaat dan in het kleed zitten in plaats van dat het naar jouw voeten toe trekt. Ook moet je eraan denken dat meubels die rechtstreeks op de vloer staan ervoor zorgen dat de warmte niet weg kan waardoor je vloer mogelijk krom gaat staan. Een bank of kast op pootjes kan geen kwaad. Een bank of kast die rechtstreeks op de vloer staat echter wel. Verder moet een ondervloer bij een natte vloerverwarming de kans krijgen om te drogen. Een cementgebonden vloer moet je een week droogtijd per centimeter gunnen. Je hoeft een vloerverwarming ook niet iedere keer uit te zetten wanneer je gaat slapen of wanneer het een dag wat minder koud is. Het systeem warmt langzaam op en koelt langzaam af. Door het systeem op één temperatuur te laten staan is je vloer altijd goed op temperatuur.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.