Gaskachel vervangen door een pellet kachel

Ons land moet worden afgesloten van het aardgas. Om daarvoor te zorgen moeten we massaal overstappen op een alternatief. Alternatieven voor aardgas zijn er inmiddels wel, maar de vraag blijft welke optie voor jou de beste is. We willen de optie van de pelletkachel met je bespreken. De pelletkachel is een manier van het warm stoken van je huis met afvalmateriaal.

Een huis met een oude gaskachel

Pellet kachels worden vooral geplaatst in huizen waar je een oude gaskachel in de huiskamer aantreft. Dit zijn de huizen die nog geen centrale verwarming hebben. Daarnaast zijn het huizen met vaak een aparte boiler die voor het warme water moet zorgen naast de verwarming. Een pellet kachel is het alternatief voor deze gaskachel. Het gaat om sfeervolle kachels die lijken op een houtkachel maar die toch absoluut anders werken. Een pellet kachel wordt vaak verkocht wanneer bijvoorbeeld mensen hun oude woning met een gashaard gaan opknappen of wanneer een woningbouw stichting een groot project met oudere woningen gaat renoveren. Een oude gaskachel is niet meer van deze tijd.

Waarom moeten huizen van het gas af

Waarom huizen van het gas af moeten mag duidelijk zijn. Het aardgas in ons land raakt op. Daarnaast hebben omwonenden van het gaswingebied steeds meer overlast van het delven van aardgas uit de bodem. Aardbevingen zijn aan de orde van de dag en de waarde van hun woning daalt met de dag. Daarnaast is het gebruik van aardgas voor consumentengebruik een enorme aanslag op het milieu. In aardgas zit namelijk in de aarde CO2 opgeslagen en bij het winnen van dit aardgas komt het CO2 wat is opgeslagen vrij. Daarnaast komt er nogmaals CO2 vrij bij het verbranden van het aardgas in een combi ketel. Dit zijn zaken die voorkomen moeten worden. Door een ommekeer van aardgas naar een andere manier van verwarmen help je het klimaat en voorkom je dat er teveel CO2 in het milieu terecht komt.

De herkomst van pellets

Pellets zijn gemaakt van geperst houtvezel. Dit houtvezel is afkomstig uit de houtverwerkende industrie. Er worden bomen gekapt en daarbij komt houtafval vrij. Verder wordt er met dit gekapte hout materiaal gemaakt voor gebruik door consumenten. Ook hierbij komt echter weer een voorraad houtvezel vrij. Dit houtvezel wordt bijeengebracht en in pellet fabrieken tot korrels geperst. Met deze pellets verwarm jij dus met een pellet kachel je huis. In feite verwarm jij dus je huis met afvalhout wat anders in de verbrandingsoven was geëindigd. Dit wil niet zeggen dat er nooit gewoon hout wat nog wel gebruikt had kunnen worden wordt verwerkt tot pellets maar het merendeel van de pellets is afval.

De werking van een pellet kachel

Bij een pellet kachel moet je zelf in de gaten houden dat er voldoende pellets in het apparaat zitten. Deze worden vanuit een reservoir in een verbrandingskamer gegoten waarna ze worden verbrand om je huis mee te verwarmen. Je moet dus zelf de pellets bijvullen. Dit is niet iets wat dagelijks noodzakelijk is: de meeste pellet kachels moeten eens per paar dagen worden bijgevuld. Daarbij moet je er rekening mee houden dat er behoorlijk wat warmte je huis in komt. De pellet kachel kan worden aangestuurd door een thermostaat in je huis. Daardoor wordt de hoeveelheid warmte die wordt opgewekt aangestuurd door de hoeveelheid warmte in je huis. Een pellet kachel werkt met zakken met losse pellets die je via de leverancier of de bouwmarkt kan kopen. Je kan het goedkoopste inkopen door een grote hoeveelheid zakken tegelijkertijd te laten leveren bij jouw huis. Daarbij moet je er dus wel rekening mee houden dat je een veilige bergruimte voor de pellets moet hebben bij jouw huis. De ruimte mag niet te vochtig zijn en er mag geen brandgevaar zijn.

Waar je op let bij een pellet kachel

Schaf je een pellet kachel aan dan moet je op een aantal zaken letten. Zo moet je er altijd op bedacht zijn dat een pellet kachel onderhouden moet worden. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat rookgassen in jouw huis terecht zullen komen. Daarnaast kan hierdoor ook de hoeveelheid fijnstof tot een minimum worden gereduceerd. Fijnstof komt vooral vrij wanneer pellets niet helemaal volledig verbranden. Verder moet je erop letten dat de pellet kachel voldoet aan de eisen van de Europese Unie. Dit zie je vooral aan het CE logo maar ook aan het Tüv logo. Dit eerste logo geeft aan dat de kachel is goedgekeurd door de Europese Unie. Het tweede logo geeft aan dat de kachel daarna voldoet aan de strengere eisen van de Duitse overheid.

Gebruik alleen vertrouwd hout

Er vindt wereldwijd een enorme ontbossing aan en het gebruik van hout als bouwmateriaal en als brandstof draagt daar helaas aan bij. Daarom is het een goed idee om alleen vertrouwd hout te gebruiken wat op een verantwoorde manier is gekapt. Dit zie je onder andere aan het FSC logo wat je op hout kan aantreffen. Dit logo geeft aan dat er bomen die zijn gekapt zijn vervangen door andere bomen waardoor de lucht zuiver blijft en het klimaat niet teveel te lijden heeft onder de houtkap. Pellets die tegen een zeer lage prijs worden aangeboden komen vaak uit landen en gebieden waar men het met dit keurmerk en de houtkap niet zo heel erg nauw neemt. Koop dus alleen hout wat vertrouwd is gekapt.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.