Sluipverbruik kost een vermogen

De meeste elektrische apparaten in jouw huis zet je uit met een afstandsbediening of ze hebben een schakelaar waardoor ze pas na verloop van tijd zichzelf uitschakelen. Een aantal andere apparaten zetten zichzelf nooit helemaal uit. Dit zijn de apparaten die stroom blijven gebruiken terwijl jij ze niet gebruikt. We hebben het hier over sluipverbruik. Dit is iets wat je het beste kan voorkomen. Zo draag jij je steentje bij aan een beter milieu en daarnaast bespaar je enorm op je energierekening.

Gebruik de uit knop

Veel apparaten zoals de televisie, de tv ontvanger, de dvd speler, de blue ray speler en de spelcomputer hebben een standby knop. Daarnaast hebben ze ook een uit knop. Deze knop wordt veel minder vaak gebruikt terwijl dit wel de moeite waard is. Door een apparaat helemaal uit te zetten zal een dergelijk apparaat geen stroom meer gebruiken wanneer je het niet gebruikt. Denk er daarbij wel aan dat je een tv ontvanger langere tijd moet aanzetten nadat deze helemaal heeft uit gestaan waardoor je niet gelijk tv kan kijken. Een spelcomputer heeft datzelfde euvel. De ‘uit’ knop is wel de handigste manier om stroom te besparen. Daarnaast voorkom je dat er teveel stroom wordt gebruikt in je huis waardoor stoppen kunnen doorslaan. Ook voorkom je dat er brand kan ontstaan via kortsluiting in een apparaat wat in de standby modus staat. Oude televisies willen nog wel eens in brand vliegen om deze reden terwijl jij er niet bij bent. De uit knop voorkomt een hoop ellende.

De lader van jouw mobieltje

Je mobieltje laad je vaak op één vaste plek in het huis op. Daarbij blijft de stekker echter wel vaak in het stopcontact zitten. Daarbij blijft er wel spanning op de lader staan waardoor een situatie ontstaat waarbij er gemakkelijk brand kan ontstaan. Daarnaast wordt er continu stroom verbruikt waardoor je behoorlijk wat sluipverbruik hebt. Denk er dan ook aan dat je de lader van jouw mobieltje uit het stopcontact haalt wanneer je deze niet gebruikt. Dat is een stuk veiliger en het scheelt ook nog eens een hoop stroom. Het zal hierbij bij veel huishoudens niet om één mobieltje maar om meerdere opladers gaan die in het stopcontact zitten, zeker wanneer iedereen zijn of haar eigen lader heeft.

Warme koffie terwijl dit niet nodig is

Veel al wat oudere apparaten zullen langer aanstaan, zelfs wanneer jij ze niet meer gebruikt. Denk daarbij aan een oude Senseo, die soms wel een halfuur tot een uur naderhand nog aan blijft staan, maar ook aan een gewone koffiezetter met een warmhoudplaatje wat nog lange tijd aan staat. Denk er bij een senseo dan ook aan dat je het apparaat uit zet wanneer je koffie hebt gezet. Verder kan je de koffie van een koffiezetter met filterkoffie overschenken in een thermoskan. Op die manier kan de koffiezetter uit en heb jij gewoon in je huiskamer warme koffie bij de hand. De koffiezetter gelijk uit zetten na gebruik scheelt behoorlijk, en met name bij een Senseo. Dit zijn apparaten met een behoorlijk hoog stroomverbruik.

Een reserve koelkast die leeg staat

Niet echt sluipverbruik maar wel iets waar bij de meeste huishoudens behoorlijk wat stroom aan verloren gaat. Veel mensen bewaren de oude koelkast in de schuur of garage voor het geval dat er een feestje is of wanneer ze bier koud willen houden. Aangezien het hier gaat om apparaten met een hoog energieverbruik die het merendeel van het jaar nutteloos in je huis staan is het zaak dat je ze niet aan hebt staan wanneer je ze niet gebruikt. Dit scheelt tientjes per jaar. Gebruik dan ook alleen een reserve koelkast of een reserve diepvriezer wanneer het echt noodzakelijk is. Zo draag jij bij aan een verminderde CO2 uitstoot en je houdt geld over voor leukere zaken dan de energie rekening.

Voorkom sluipgebruik

Sluipverbruik is iets wat je gemakkelijk kan voorkomen want er zijn praktische hulpmiddelen voor op de markt. We zullen er een paar voor je benoemen. Daarbij mag je denken aan de volgende zaken:

  • De verbruiksmanager
  • De slimme stekker
  • De stekkerdoos met schakelaar.

Een verbruiksmanager is leuk en handig

Wil jij zien waar stroom naartoe lekt dan is een verbruiksmanager de beste aanschaf. Een verbruiksmanager hoort bijvoorbeeld bij een domotica systeem. Je ziet gelijk waar stroom wordt afgenomen in je huis, ook wanneer jij een apparaat uit hebt staan en ook wanneer er sprake is van sluipverbruik. Een verbruiksmanager zal dan ook zorgen dat jij de aanschafkosten snel weer terug verdient. Denk er aan dat een verbruiksmanager wel iets is waar je dagelijks op moet kijken om daadwerkelijk te besparen. Voor sommige mensen is het een onderlinge wedstrijd. Wie bespaart het meeste stroom.

Een slimme stekker

Slimme stekkers zijn er in meerdere soorten en maten. Er zijn stekkers die je met bijvoorbeeld de Google Home app bedient of met Alexa. Er zijn ook stekkers die een apparaat helemaal uit zetten wanneer jij het in de standby zet. Deze stekkers horen vaak bij domotica systemen. Ze zijn een investering maar ook hiervoor geldt dat ze zichzelf terug verdienen. Jij kan op afstand in je huis apparaten en bijvoorbeeld lampen uit zetten en dat scheelt geld. Slimme stekkers kosten vanaf 20 euro per stuk.

Een stekkerdoos met een schakelaar

Dit is een aanschaf van een tientje bij de bouwmarkt die je zeer snel weer terug verdient. Een stekkerdoos met een schakelaar is een stekkerdoos waarop je meerdere apparaten tegelijk aansluit. Door de schakelaar aan te zetten gaan alle apparaten tegelijkertijd aan of uit. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld in de garage of op je zolder geen nodeloze stroom verbruikt.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.