Een aardgasvrij huis

Aardgas is een product wat nog zeer veel wordt gebruikt bij huishoudens. De Nederlandse overheid is echter bezig met het afsluiten van het aardgas. De aardgasbel in ons land raakt op en woningen verzakken door de aardbevingen in het gebied waar het aardgas wordt gewonnen. Dat is dan ook gelijk de reden waarom we ons moeten voorbereiden op wonen en werken zonder aardgas. We keken naar de mogelijkheden om jouw huis van het aardgas af te halen. Ook keken we voor een deel naar de kosten hiervan.

Een warmtepomp als oplossing

In veel gevallen zal een warmtepomp de oplossing bij uitstek zijn wanneer we van het aardgas af moeten. Een warmtepomp haalt de warmte uit natuurlijke bronnen en zet deze om in warmte voor warmwater en verwarming in je huis. Een warmtepomp is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen en de prijzen lopen behoorlijk op.


Wat voor warmtepompVolledig of onvolledigPrijs vanaf
Lucht – luchtOnvolledig, een ruimte wordt verwarmd2500 euro
Lucht – waterOnvolledig, er moet nog aardgas extra worden gebruikt4500 euro
Grond – waterVolledig19500 euro
Water – waterVolledig17500 euro


Een lucht – lucht warmtepomp

Dit is een warmtepomp waarbij de lucht van buitenaf wordt aangezogen. Deze wordt vervolgens langs een warmtewisselaar geleid en daarbij wordt de lucht opgewaardeerd tot warmte voor binnenshuis. Het gaat hierbij om warme lucht voor een kamer of etage waarbij er geen warm water wordt opgewekt. Het gaat dus om een onvolledig systeem waarbij je alleen bespaart op de stookkosten voor één ruimte of etage in je woning. Je bent dus verder alsnog afhankelijk van aardgas voor de warmte in de rest van je huis en voor het warme water.

Een lucht-water warmtepomp

Bij dit systeem wordt er lucht van buitenaf aangezogen en opgewaardeerd via de warmtewisselaar. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van een hybride warmtepomp. Dit systeem heeft als groot voordeel dat het naast een gewone cv installatie kan worden gebruikt. Verder is het een systeem wat, wanneer de buitenlucht te koud is, gebruik maakt van aardgas of stroom om de lucht verder op te warmen. Dit systeem is dan ook geen volledige verwarming van je huis. Wel kunnen er warmwater en een verwarming op worden aangesloten. Je bent niet van het aardgas af, maar dit is een leuke tussenstap.

Een grond – water warmtepomp

Dit is een systeem waarbij er gebruik wordt gemaakt van de warmte uit de grond. Deze wijkt doorgaans behoorlijk af van de boven-temperatuur. Er wordt warmte vanuit de grond opgehaald via antivries in een leidingensysteem. Daarbij wordt dit eenmaal in jouw huis nog verder opgewaardeerd via een warmtewisselaar. Dit systeem werkt met een klein beetje stroom wat eigenlijk te verwaarlozen is. Denk eraan dat deze warmtepomp behoorlijk kostbaar is. Verder is er een grootschalige reconstructie van je tuin voor nodig. Dit soort warmtepompen wordt dan ook vooral bij renovatie en bij nieuwbouw aangelegd.

Water – water

Bij dit systeem wordt er gebruik gemaakt van de temperatuur van grondwater of water uit een beek in de buurt. Dit water is vaak een stuk warmer dan de buitenlucht waardoor het een perfecte basis is om warmte mee op te wekken voor in je huis. Dit systeem wordt gebruikt om water op te warmen voor warmwater en verwarming. Dit systeem is kostbaar en kan niet altijd worden ingezet. Het is afhankelijk van de omstandigheden waarin een warmtepomp kan worden geplaatst. Er moet een beek in de buurt zijn. Voor grondwater gebruik moet een vergunning worden aangevraagd.

Stadswarmte

Een manier die steeds vaker wordt ingezet om hele woonwijken in één keer van het aardgas af te halen is stadswarmte. Hierbij worden huizen verwarmd met de warmte die als restproduct van een industrieterrein af komt. Dit systeem vereist een behoorlijke reconstructie van het leidingensysteem in de woonwijk waardoor het heel gefaseerd en in een grote verbouwing plaatsvindt. Stadswarmte is niet altijd goedkoper voor huishoudens. Er wordt gebruik gemaakt van een ontvanger en omvormer voor het huishouden waarmee de stadswarmte geschikt wordt gemaakt voor de verwarming van het huis. Hier wordt voor betaald. De huur is afhankelijk van het aantal installaties in een woonwijk. Hoeveel meer installaties, hoe lager de prijs.

Zonneboilers

Een zonneboiler is een manier om je huis van het aardgasnet af te halen. Met een zonneboiler wordt via zonnecollectoren warmte van de zon gevangen waarmee een boiler wordt aangestuurd. Op die manier wek jij je eigen warmte op want de zonneboiler wordt gewoon op de cv installatie aangesloten. Dit systeem is relatief gezien het goedkoopste maar het zal niet altijd genoeg warmte leveren om helemaal onafhankelijk van het gasnet te zijn.

Waar je aan denkt bij de aanschaf

Ga je een zelfstandige manier kopen om van het gasnet af te komen, denk dan aan het vermogen van het apparaat. Dit wordt in een aantal kWh aangegeven. Laat vooraf berekenen hoeveel warmte je nodig gaat hebben voor jouw huis en voor jouw huishouden. Een apparaat met een te laag vermogen zal niet genoeg warmte genereren om je huis van warmwater en warmte te voorzien.

Ga niet de hoofdprijs betalen

Niemand betaalt graag teveel voor warmte en warmwater. Vraag dan ook eerst prijsopgaven op voor

je overgaat tot aanschaf van een van de bovengenoemde apparaten. Zo bespaar je voor aanschaf al tot 20 procent.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.