Een airco of een warmtepomp? [Tip]

Het klimaat in ons land is behoorlijk aan het veranderen. Dat heeft onder andere tot gevolg dat de zomers behoorlijk heet kunnen zijn met nu en dan een hittegolf terwijl het in de wintermaanden behoorlijk koud kan zijn, waarbij het soms Siberisch aanvoelt. Het is dan ook goed om je voor te bereiden op deze omstandigheden. Dat doe je door de aanschaf van een airco in je huis. Een airco heeft als groot voordeel dat het in je huis gelijk heel koel aanvoelt wanneer je deze aanzet. Een airco heeft echter ook een groot nadeel. Dat zie je pas wanneer je na een jaar de energie afrekening ziet. Een airco is namelijk een energie slurper en daar zit niemand op te wachten. Een hoge energie rekening is geen pretje. We keken dan ook voor je naar de keuze tussen een airco of een warmtepomp.

Een warmtepomp in de wintermaanden en in de zomer

Bij een warmtepomp denk je vooral aan het gebruik tijdens de wintermaanden. Je denkt dan aan een warmtepomp die warmwater levert en die ervoor zorgt dat de radiatoren werken om je huis op te warmen. Dat is echter niet de enige reden waarom een warmtepomp een goede investering is. Een warmtepomp kan namelijk meer dan alleen je huis verwarmen. Je kan er ook een huis mee koelen. Dat kan op een paar manieren die we voor je zullen omschrijven. Het helpt je bij de keuze voor een bepaald model warmtepomp.

Passief koelen van je huis

Warmtepompen zijn er in meerdere modellen en uitvoeringen. De ene warmtepomp kan zomaar op je dak worden geïnstalleerd terwijl de andere warmtepomp behoorlijk wat werk vereist voor deze zal functioneren. Een warmtepomp die je huis passief koelt is de beste oplossing wanneer je goedkoop je huis wil koelen in de zomermaanden terwijl je het in de wintermaanden aangenaam warm hebt. Een voorbeeld van een dergelijke warmtepomp is de pomp die warmte aanzuigt vanuit de grond. Via een leidingenstelsel met koelvloeistof erin wordt de warmte naar jouw huis getransporteerd waar het boven in je huis, in de warmtepomp, met een warmtewisselaar wordt opgewaardeerd tot een aangename temperatuur. Deze warmtepomp mag wat kosten. Aangezien er een put moet worden geslagen voor het optrekken van de warmte uit de aarde en er leidingen in je vloer komen te zitten die de warmte omhoog trekken gaat het om een investering die rond de 25.000 euro begint. Het is wel een systeem waarmee jij helemaal onafhankelijk van het gasnet kan worden aangezien jij volledig met een warmtepomp je eigen warmte opwekt. Dit systeem haalt een temperatuur tussen de 7 en 18 graden Celsius uit de grond. Dat is in de zomermaanden genoeg om aangenaam koele vloeren te krijgen in je huis terwijl je in de wintermaanden door het opwarmen van deze temperatuur een aangenaam warme vloer krijgt. Doordat de warmtepomp geen warmtewisselaar hoeft te gebruiken om jouw huis te koelen is er sprake van passief koelen. Dit is een manier waarbij je dus in de zomer en in de winter het beste krijgt. Verkoeling en warmte, door één apparaat. Wanneer je kijkt naar de verbruikskosten van een airco of een ventilator die de hele zomer aanstaat en je streept dit weg tegen de geringe kosten van een warmtepomp die passief koelt kom je maar tot één conclusie: de warmtepomp is zo slecht nog niet.

Actief koelen

Warmtepompen zijn er in meerdere uitvoeringen. De warmtepomp die we zojuist beschreven is de duurste uitvoering maar er zijn ook uitvoeringen die een stuk goedkoper zijn. Daarbij mag je bijvoorbeeld denken aan de warmtepomp die de lucht van buiten naar binnen trekt waarbij deze met een warmtewisselaar wordt opgewaardeerd tot een aangename temperatuur in de wintermaanden. Deze apparaten zijn er in meerdere uitvoeringen. Ga je een warmtepomp van het lucht – lucht principe kopen dan is het advies dat je er iets meer aan uitgeeft. De versie die wat duurder is heeft namelijk een reverse functie. De reverse functie houdt in dat de warmte van binnenuit naar buiten kan worden geblazen waardoor je huis heerlijk koel blijft. Dit is een apparaat wat actief koelte geeft. Er moet een beperkte hoeveelheid stroom worden verbruikt. Dit zal echter minimaal zijn, ongeveer het gebruik van een wekkerradio. Een dergelijk systeem houdt dus in de wintermaanden een kamer aangenaam op temperatuur terwijl het in de zomermaanden de warmte uit je huis verdrijft tegen een aangename prijs. Een dergelijke warmtepomp die actief koelt in de zomermaanden kost je vanaf 3500 euro. Je krijgt dan een warmtepomp van een A-merk.

Technische voordelen en de kosten ervan

Een airco is een apparaat wat technologisch behoorlijk wat kosten met zich meebrengt. Het apparaat moet in de zomermaanden goed worden onderhouden en daarvoor is een onderhoudscontract noodzakelijk. Daarbij wordt het apparaat volledig schoongemaakt. Een airco die niet goed is schoongemaakt kan namelijk een bron van bacteriën zijn en daar wordt niemand vrolijk van. Verder moeten stof en vuil worden verwijderd om te voorkomen dat de airco vuil je huis in blaast. Een warmtepomp is een apparaat wat van zichzelf eigenlijk nauwelijks onderhoud vergt. Er moet wel ieder jaar even naar worden gekeken voor het onderhoud maar dit is minimaal. Dat komt door de weinige onderdelen in een warmtepomp. Een warmtepomp is behoorlijk ongecompliceerd. Je bent dan ook kostentechnisch minder kwijt aan een warmtepomp dan aan een airco.

Betaal niet teveel

Teveel betalen voor een airco of een warmtepomp is niet aan te raden. Daarom is het advies dat je eerst offertes opvraagt voor je tot aanschaf overgaat. Goed prijzen vergelijken levert een voordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.