Spouwmuurisolatie

De meeste huizen in ons land hebben een spouwmuur. Dit is een dubbele buitenmuur met een spouw ertussen. Deze muren hebben een aantal doelen. Een van die doelen is isolatie door middel van lucht in de spouw. Een ander doel is het afvoeren van vocht van binnen naar buiten toe via de spouw. In een woning die voor 1976 is gebouwd zal niet altijd een spouwmuurisolatie zitten. Deze huizen herken je al van een afstand. De muren hebben vaak een vochtvlek naar binnen en naar buiten toe. Verder voelen ze in de wintermaanden kil en koud aan, ongeacht hoeveel jij stookt. Heb jij een dergelijke woning dan is het een goed idee om je spouwmuur te isoleren. We keken voor je naar een aantal mogelijkheden. Ook keken we naar de prijzen en andere zaken waarmee je rekening houdt.

Weet hoeveel je betaalt

Het is goed om eerst te weten hoeveel je ongeveer gaat betalen voor een spouwmuurisolatie. We ontvingen een aantal prijzen die we in onderstaande tabel zullen vermelden.


Wat voor isolatie laat je aanbrengenVoor wat voor muurPrijs per vierkante meter
Oude isolatie vervangen door nieuweMuur met oude spouwmuurisolatieVanaf 20 euro
Spouwmuurisolatie aanbrengenMuur zonder spouwmuurisolatieVanaf 10 euro
ImpregnerenMuur zonder spouwVanaf 12,50 euro


Een verouderde isolatielaag herkennen

De meeste woningen in ons land zijn al voorzien van een spouwmuurisolatie. Zo voelt het echter niet aan wanneer je binnen bent. Dat komt doordat het koud en kil aanvoelt. Het probleem met veel oude spouwmuurisolatielagen is dat het materiaal kan gaan rotten en schimmelen. Oude glaswol kan gaan schimmelen waardoor er vocht in de muur blijft staan. Deze isolatielaag moet dan ook worden vervangen. Als dit het geval is zal je de oude isolatielaag geheel moeten verwijderen voor er een nieuwe isolatielaag in mag komen. Dit gebeurt door de onderste rij stenen te verwijderen waarbij de oude isolatielaag naar buiten wordt getrokken. Na dit klusje wordt door middel van een aantal boorgaten in de muur een nieuwe isolatielaag aangebracht. Deze klus kost meer dan een nieuwe laag isolatiemateriaal. Toch heeft het geen zin om het nieuwe isolatiemateriaal over het oude aan te brengen. Door de schimmel zal de nieuwe isolatielaag ook geheel gaan schimmelen waardoor je voor een nog grotere klus komt te staan om je huis comfortabel warm te krijgen.

Een muur zonder spouw

Veel oude huizen die voor de oorlog zijn gebouwd hebben helemaal geen spouw. Ze zijn met een enkele muur gebouwd. Deze huizen hebben karakter maar ze voelen behoorlijk koud aan. Dat komt doordat er kou van buitenaf door de muur heen naar binnen trekt. Warmte van binnenuit trekt door de muur heen naar buiten toe. Deze muren isoleren is een aparte klus. Er moet van buitenaf of van binnenuit worden geïsoleerd. Bij isolatie van buitenaf wordt er bijvoorbeeld een laag impregneermiddel aangebracht. Daardoor kunnen kou en vocht van buitenaf niet meer naar binnen komen. Denk er wel aan dat vocht van binnenuit ook niet meer naar buiten kan. Je zal dus goed moeten kijken of er verder geen vocht in je huis aanwezig is. Door vocht in je kruipruimte wat omhoog trekt door je buitenmuur heen krijg je een vochtprobleem en wanneer je het vocht blokkeert zal het naar binnen trekken je huis in. Dit moet je uiteraard voorkomen.

Een muur met spouw zonder isolatie

Dit is in principe de gemakkelijkste muur om te isoleren. Je moet er rekening mee houden dat er eerst wordt gekeken naar de kwaliteit van de muur voor er een vorm van isolatie wordt aangebracht. Een muur die zeer oud en poreus is moet eerst worden voorzien van nieuw metselwerk voor er een isolatie in wordt aangebracht. Zou dit niet gebeuren dan wordt de druk in de muur te groot door de isolatielaag waardoor de muur zijn stabiliteit verliest. Dit kan een bouwkundig probleem worden aangezien een instabiele muur betekent dat er instortingsgevaar dreigt. Een muur voor het eerst isoleren is relatief gemakkelijk en kan met meerdere materialen. Zo kan er worden gekozen voor een isolatie in de vorm van glaswol die via een slang in je spouwmuur wordt aangebracht. Deze vorm van isolatie is per vierkante meter het goedkoopste. De isolatiewaarde is gemiddeld. Een isolatie in de vorm van EPS parels is eveneens een heel gewilde optie. Deze isolatievorm heeft als voordeel dat het materiaal niet kan gaan schimmelen door de jaren heen. Doordat er alsnog vocht tussen de eps parels heen kan trekken wordt vocht goed afgevoerd.

Aandachtspunten bij spouwmuurisolatie

Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie moet eraan worden gedacht dat de ventilatiegaten in de muur open blijven. Dit is noodzakelijk voor het afvoeren van vocht. Ook ventilatieroosters onderaan de muur bij de kruipruimte dienen open te blijven. Dit zorgt voor de afvoer van vocht uit de kruipruimte. Verder moeten er bij een spouwmuurisolatie geen naden tussen het isolatiemateriaal in de spouw ontstaan. Dit zal zorgen voor zogeheten koudebruggen. Koudebruggen zorgen ervoor dat er onaangenaam koude zones ontstaan in je huis.

Subsidie op spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie wordt je energieverbruik een stuk lager. De overheid geeft alleen subsidie op deze vorm van isolatie wanneer je twee vormen van isolatie tegelijk laat aanbrengen in je huis. Bijvoorbeeld vloerisolatie en spouwmuurisolatie in één keer. Jouw voordeel door deze subsidie bedraagt ongeveer 40 procent. Het moet dan wel door een gecertificeerd isolatiebedrijf worden gedaan.

Ga niet de hoofdprijs betalen

Betaal niet teveel voor isolatie. Dat doe je door eerst prijzen op te vragen en deze te vergelijken. Dit

kost je een paar minuten en het levert je tot wel 20 procent voordeel op.

Energie advies op maat?

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat een energieadvies specialist langs komen en een compleet rapport maken op maat voor jouw woning. Op basis daarvan kun je verduurzamen.